Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Δήμαρχος Χανίων: «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

«Το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο διεκδικούμε να αλλάξει, πρέπει να αλλάξει χθες! Το βιοτικό επίπεδο, η καθημερινότητα των πολιτών εξαρτάται άμεσα από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Δήμων και με τη σχέση άμεσης εξάρτησης με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι», εξηγεί ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Οι στόχοι των 100 πρώτων ημερών επιτεύχθηκαν;

NOVA

Εξαρχής είχαμε θέσει ως στόχο των πρώτων ημερών, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον προγραμματισμό που είχαμε ξεκινήσει ως προηγούμενη δημοτική αρχή και να μεταβούμε στη νέα θητεία, εφαρμόζοντας το πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων, το οποίο ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ σε κρίσιμες παρεμβάσεις, τόσο σε βασικά θέματα υποδομής, όσο και στην αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργείας της πόλης και του Δήμου.

Με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολυσύνθετα και πρωτόγνωρα για την αυτοδιοίκηση ζητήματα, όπως οι συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων, καθώς και η διαχείριση του τέλους ταφής που έπρεπε να ενσωματωθεί στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ταυτόχρονα οι οποίες αποφάσεις, έπρεπε να επιλυθούν τάχιστα και παράλληλα με την ανάληψη των καθηκόντων στη νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου. Όλα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά έχει επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης.

Ποια προβλήματα παραμένουν στην πόλη;

Mechanical Solutions

Τα προβλήματα στην πόλη αλλά και ευρύτερα στον Δήμο, έχουν να κάνουν με τα έργα υποδομής που ολοκληρώνουμε. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε σε πολύ μεγάλες παρεμβάσεις αναπλάσεων ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου αλλά και στο κομμάτι της ενοποίησης των δικτύων. Αντικαθιστούμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς αναβαθμίζουμε παράλληλα και την υποδομή του Βιολογικού

Καθαρισμού για να αντέξει τον όγκο των χρηστών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις ως προς τη σχολική στέγη, ολοκληρώνουμε αυτό το διάστημα τις διαδικασίες για την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ. Διαχρονικό πρόβλημα, όχι μόνο του Δήμου αλλά ολόκληρης της χώρας παραμένει το ζήτημα της στάθμευσης, καθώς όλες οι πόλεις έχουν υποδομές και η ρυμοτομία που σχεδιάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και συνθήκες, που πλέον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ζητούμενο για να βελτιωθεί αυτό παραμένει η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ), για το οποίο από την μεριά του ο Δήμος Χανίων, μετά από επίμονες διαδικασίες που κράτησαν σχεδόν 3 χρόνια, ενέκρινε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο για τις τελικές εγκρίσεις.

Ωστόσο το Υπουργείο αρνείται να δώσει μία ακόμα παράταση, ώστε να οριστικοποιήσουμε τον σχεδιασμό και να δώσουμε στους πολίτες των Χανίων τη δυνατότητα να γνωρίζουν την αξία και τη χρήση της γης τους. Ως ένας Δήμος -από τους ελάχιστους στην Ελλάδα-, δήμους με ολοκληρωμένο εγκεκριμένο ΓΠΣ, επιμένουμε δυναμικά να αλλάξει αυτή η καταστροφική απόφαση.

Οι σύγχρονες προκλήσεις
Μπορεί να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης των δήμων; Με ποιον τρόπο;

Το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο διεκδικούμε να αλλάξει, πρέπει να αλλάξει… χθες! Το βιοτικό επίπεδο, η καθημερινότητα των πολιτών εξαρτάται άμεσα από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Δήμων και με τη σχέση άμεσης εξάρτησης με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Να δοθούν τα θεσμικά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις των σύγχρονων βιώσιμων, πράσινων, συμπεριληπτικών πόλεων, σε τρία βασικά σημεία: στο κομμάτι της υποστελέχωσης, στο κομμάτι της υποχρηματοδότησης και στο κομμάτι του ασφυκτικού γραφειοκρατικού ελέγχου, που ακυρώνουν την πολιτική ευθύνη και υποδαυλίζουν τη λειτουργία, του δεύτερου πυλώνα δημοκρατίας, που οφείλει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο