Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πώς θα λειτουργεί πλέον το Πάρκο Γεωργιάδη

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Απαγόρευση κυκλοφορίας για Ι.Χ., δίκυκλα, ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια, skateboard κ.τ.λ. φέρνει ο τελικός κανονισμός λειτουργίας για το πάρκο Γεωργιάδη που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ παράλληλα βάζει “στοπ” σε εμπορικής φύσεως εκδηλώσεις, συναυλίες, κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, επιτρέποντας μονάχα εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης και υπαίθριες εκθέσεις καλλιτεχνών-χειροτεχνών χωρίς βαριές κατασκευές.

Κι αυτές μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές σε επίπεδο στάθμης ήχου, που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ, χρήσης προβολέων κ.λπ.

Όσο για τα ζώα συντροφιάς θα επιτρέπονται να εισέρχονται μέσα στο πάρκο μόνο με διαρκή συνοδεία και επιτήρηση και αυστηρώς με κοντό λουρί.

“Τσουχτερά” πρόστιμα προβλέπονται την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη για μια μεγάλη γκάμα παραβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόστιμα 500 έως 3.000 ευρώ περιμένουν όσους εντοπιστούν να ρυπαίνουν τον χώρο και τα αγάλματα.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Συγκεκριμένα, με ποσό από 300 έως 1.500 ευρώ θα τιμωρείται η αφισορύπανση και η τοποθέτηση φεϊγβολάν, με πρόστιμο 4.000 ευρώ η κοπή ή η καταστροφή δέντρων ιδιαίτερης αξίας και με 5.000 ευρώ το άναμμα φωτιάς εντός του πάρκου. Πρόστιμα 100 ευρώ περιμένουν, εξάλλου, όσους δε μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους, ενώ από 500 έως 3.000 ευρώ πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι ρυπαίνουν τα μνημεία, τα αγάλματα και τον δημόσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου.

Zuper Service

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Γενικοί κανόνες για το πάρκο

 • Απαγορεύεται εν γένει η κατασκήνωση. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας και θα έχει την έγκριση της αρμόδιας Αρχής.
 • Η εκμίσθωση ή παραχώρηση της συνολικής έκτασης του πάρκου, για οποιονδήποτε λόγο, σε άλλους φορείς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες, απαγορεύεται.
 • Επιτρέπεται η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση διασφαλίζοντας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
 • Δεν επιτρέπεται ανάπτυξη ιδιωτικών ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων.
 • Άτομα ΑμεΑ, εγκυμονούσες, γονείς με ανήλικα τέκνα και ηλικιωμένοι έχουν προτεραιότητα στα παγκάκια, καθώς και στην πρόσβαση στις τουαλέτες.
 • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ψησταριάς εντός του πάρκου.
 • Δεν επιτρέπονται συναυλίες μεγάλης εμβέλειας.
 • Δεν επιτρέπονται εκθέσεις εμπορικού σκοπού.
 • Δεν επιτρέπονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, παιδικά πάρτι κ.λπ.).
 • Για την υλοποίηση εκδηλώσεων, δεν αλλοιώνουμε κανένα σημείο του πάρκο.

Κίνηση πεζών-διέλευση ΑμεΑ

 • Η είσοδος στο πάρκο επιτρέπεται μόνο από τις υπάρχουσες εισόδους.
 • Θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και των ΑμεΑ από τους διαδρόμους.
 • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, ασθενοφόρο), καθώς και σε οχήματα του Δήμου Ηρακλείου, της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. ή εξουσιοδοτημένων εργολάβων, για τις ανάγκες εργασιών συντήρησης και καθαριότητας του πάρκου αλλά και τροφοδοσίας του αναψυκτήριου.
 • Απαγορεύεται η κίνηση εντός του πάρκου με skateboard, ηλεκτροκίνητα πατίνια και ποδήλατα, με εξαίρεση τα παιδικά, τα οποία θα είναι υπό την εποπτεία των συνοδών τους.
 • Επιτρέπεται η διέλευση του πάρκου από ποδηλάτη, μόνο εφόσον το συνοδεύει πεζός.

Κίνηση-στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου

Απαγορεύονται η κυκλοφορία και η στάθμευση αυτοκινήτων και μηχανών εντός του πάρκου. Οι παραβάτες θα διώκονται και θα υπόκεινται στους νόμους που διέπουν κάθε δημόσιο υπαίθριο χώρο. Η τροφοδοσία του αναψυκτηρίου θα επιτρέπεται σε καθορισμένη ώρα της ημέρας.

Παρουσία ζώων συντροφιάς

Η παρουσία ζώων συντροφιάς είναι αποδεκτή αλλά μόνο με διαρκή συνοδεία και επιτήρηση και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του πάρκου. Απαγορεύεται η παραμονή τους μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του γκαζόν και στην παιδική χαρά.

Υπαίθριες δραστηριότητες-ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με τον υπό διαβούλευση κανονισμό λειτουργίας, στο πάρκο Γεωργιάδη επιτρέπονται εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης ως ακολούθως:

 1. Θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με ελαφρές κινητές υποδομές.
 2. Παιδικές παραστάσεις (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.ά.).
 3. Υπαίθριες εκθέσεις χωρίς βαριές κατασκευές: α) καλλιτεχνών, β) χειροτεχνών, γ) οικοτεχνών, δ) ζωγραφικής, ε) φωτογραφίας και στ) βιβλίων.
 4. Εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου.
 5. Φεστιβάλ χωρίς οχλούσες συνοδές δραστηριότητες.

Τεχνικές προδιαγραφές εκδηλώσεων:

 1. Η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία θα πρέπει να είναι 85 decibel. Όταν αναφέρεται η πλατεία, εννοείται η μέση του χώρου εκδήλωσης και παρουσίας κόσμου, όπου στοχεύουν τα ηχεία.
 2. Οι προβολείς να στοχεύουν μόνο τη σκηνή και την πλατεία.
 • Ωράριο διοργάνωσης εκδηλώσεων: Από 7 το πρωί έως 11 τη νύχτα, πλην των ωρών κοινής ησυχίας.
 • Ωράριο λειτουργίας τουαλετών: από 8 το πρωί έως 10 το βράδυ.
 • Βιολογική αγορά: Σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών, ο χώρος ανάπτυξης της αγοράς θα διαφοροποιηθεί, αφού με βάση τα δεδομένα περί μη διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων εντός του πάρκου δεν είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των παραγωγών.
 • Αδειοδότηση για εκδηλώσεις: Απαιτούνται α) υποβολή τυποποιημένου εντύπου αίτησης στον Δήμο, β) διαβίβαση για σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας για τυχόν άλλες εκδηλώσεις που δεν προαναφέρονται και γ) συμπλήρωση φόρμας ανάληψης ευθύνης για τυχόν ζημιές, με ΑΦΜ κ.λπ. της ομάδας ή του υπευθύνου της, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και στον οποίο θα επιβάλλονται τα πρόστιμα.
 • Η περίοδος διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει ως εξής: α) Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο από τις 7 το πρωί έως τις 11 τη νύχτα και έως δύο εκδηλώσεις ανά εβδομάδα (σημείωση: σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης, τους μήνες Απρίλιο-Ιούλιο, που είναι μήνες αναπαραγωγής για τα πτηνά, περιορίζουμε την όχληση όσο το δυνατόν), β) από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο από τις 7 το πρωί έως τις 11 τη νύχτα και γ) από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο επιτρέπονται μόνο οι εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης όπως προαναφέρονται και μόνο από 7 π.μ. έως τη δύση του ηλίου (ανάλογα με την εποχή).
 • Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τους μήνες από Νοέμβριο έως Δεκέμβριο έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών στο πάρκο, καθώς παραμένουν πολλά πουλιά που διαχειμάζουν (με προέλευση βόρειες χώρες-περιοχές ή και ορεινές της Κρήτης) και πολλά από αυτά παραμένουν ως τις αρχές της άνοιξης (Μάρτιο). Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο έχουμε μια κρίσιμη περίοδο που τα πτηνά που μένουν μόνιμα στο πάρκο ζευγαρώνουν. Επίσης όλη τη χειμωνιάτικη περίοδο διαβιούν στο πάρκο αρκετές νυχτερίδες (αυστηρά προστατευόμενα είδη).

Συντήρηση υποδομών και πρασίνου, καθαριότητα χώρου:

– Συντήρηση υποδομών: Τις αρμοδιότητες της συντήρησης των υποδομών του πάρκου έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

– Συντήρηση πρασίνου: Την αρμοδιότητα της συντήρησης και της ανανέωσης του πρασίνου την έχει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.

– Τακτικός καθαρισμός: Την ευθύνη την έχει η Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.

– Έκτακτη καθαριότητα: Την ευθύνη έχει ο υπεύθυνος διοργάνωσης της εκάστοτε εκδήλωσης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Νέα Κρήτη

Σχετικά άρθρα

Back to top button