ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ποικίλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα, θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018 σε 63 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ανά την επικράτεια.

Κρήτη: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους 2

Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που από το 2008 σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικός άξονάς της είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ με ανακοίνωσή του, «φέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του «αέρα», με το γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων»».

Κρήτη: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους 3

«Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 40 φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 18 – 21 Οκτωβρίου 2018, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις στην Κρήτη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνει σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες και μαθητές σχολικών μονάδων, ομιλίες και μουσική εκδήλωση.
Κεντρικός θεματικός άξονας των εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Νεώς Πτερόν», είναι ο άνεμος ως κινητήρια δύναμη των ιστιοφόρων πλοίων. Μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου θα εξετασθεί ο ρόλος του ανέμου στην πραγματοποίηση μακρινών θαλάσσιων ταξιδιών, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την ανάπτυξη οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών σχέσεων. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διαμορφωθεί ως εξής:
– Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, 09:00-12:00: Ημίωρες θεματικές ξεναγήσεις για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 11:00-12:00 και 12:00-13:00: Δύο ωριαίες θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες.

– Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 18:00 – 18:30: Ομιλία του Γιάννη Δελήμπαση, μέλους του Ομίλου Ιστιοσανίδας Ηρακλείου, σχετικά με τη χρήση του ανέμου στην ιστιοπλοΐα. Στις 18:30 – 19:00: Συναυλία με μουσική εμπνευσμένη από τον αέρα και τη θάλασσα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810 279059, 279062 (Δ. Μανιδάκης, Α. Αθανασάκη)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει θεματικές ξεναγήσεις οι οποίες θα εστιάσουν στην παρουσίαση του μοντέλου γένεσης φυσικών αγκυροβολίων και λιμένων καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής του χαλκού, από την πρωτομινωική έως και την μετανακτορική περίοδο, σε συσχετισμό με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια γένεσης των οικιστικών και ταφικών θέσεων στη βόρεια κεντρική ακτογραμμή του Νομού Ηρακλείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810 279200 (Κ. Γκαλανάκη).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στις εκδηλώσεις με δράσεις για παιδιά και το ευρύ κοινό. Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία και δράση πειραματικής αρχαιολογίας από την κα Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγο, ερευνήτρια ιστορίας της γαστρονομίας και διοργανώτρια των συμποσίων Ελληνικής Γαστρονομίας, με θέμα «Αήρ έμπλεος ύλης μαγικής»: Άγριες μαγιές και φυλακισμένοι μύκητες. Το κοινό θα μάθει για τη συμβολή του αέρα στην διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα των αρχαίων άρτων, των ζυμώσεων και στη δημιουργία ενός προϊστορικού »κοκτέιλ» και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει αυτές τις παρασκευές στο τέλος της εκδήλωσης.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 11:00 – 12:00, θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παραμύθι με μουσική επένδυση και εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Βαλαβάνη και Εύη Δήμου για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5 έως 8 ετών).

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ποντικός που ήθελε να παντρέψει τη θυγατέρα του…πήγε το λοιπόν στον Άνεμο κι εκείνος φύσηξε…κι από την πνοή του ξεχύθηκαν παραμύθια! Τα παραμύθια σκόρπισαν στην αυλή του Αρχαιολογικού μουσείου, χώθηκαν στις προθήκες, σφήνωσαν ανάμεσα στα εκθέματα, σκάλωσαν στα ψηφιδωτά, και σας περιμένουν να ανακαλύψετε μαζί » ΄Όσα είπε ο ‘Ανεμος» στον ποντικό!

Λαϊκά παραμύθια, λαχνίσματα, αινίγματα και παροιμίες, μπλέκονται με τα εκθέματα του μουσείου και μας αποκαλύπτουν θησαυρούς της αρχαιότητας. Τα παιδιά, μέσα από τεχνικές διαδραστικής αφήγησης θα ανακαλύψουν ποια αντικείμενα του μουσείου επηρεάζει ο Άνεμος, θα αναζητήσουν και θα εντοπίσουν, μέσα από γλωσσικά παιχνίδια ποια από τα εκθέματα μπορούν να συσχετιστούν με τον Άνεμο και θα απεικονίσουν εικαστικά τις μορφές του.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 28210 44418, 94487 (Ε. Κατάκη, Α. Τσίγκου)CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close