Editorial

Νεοχαζοί | Μια μεταλλαγμένη μορφή της πορείας του ανθρώπουΚάποτε χαζό θεωρούσαν όποιον δεν έπαιρνε τα γράμματα, όποιον δεν του έκοβε κι έκανε παράξενα πράγματα. Κάθε χωριό είχε και τον χαζό του. Κάτι σαν τον Σωτήρη Μουστάκα στον Ζορμπά του Κακογιάννη. Ενας υπέροχος χαζός.

Οι χαζοί, τέλος πάντων, ήταν το ενδιαφέρον του κάθε χωριού. Το είπε ο χαζός, το έκανε ο χαζός. Επικρατούσε το δόγμα, δείξε μου τον χαζό σου να σου πω ποιος είσαι. Αλλά με τον καιρό οι χαζοί μας τελείωσαν. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα τάξη. Οι νεοχαζοί.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζουμε τον «χαζό του χωριού» με ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές καθότι και αυτοί πολλές φορές βιώνουν άδικο χλευασμό και απομόνωση.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο «χαζός του χωριού» έχει την δυνατότητα μέσω του ραδιοφώνου, των κοινωνικών δικτύων, της τηλεόρασης κλπ. να έχει πρόσβαση σε μεγάλο κοινό. Η εμπειρία έχει δείξει πως όσο πιο χαζός είναι, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει. Γελάνε μαζί του, αλλά εκείνος νομίζει ότι «υπάρχει». Αν υποθέσουμε ότι κάνει και ον δημοσιογράφο, ακόμη χειρότερα. Πράγματι, ο μέσος χρήστης του ίντερνετ, θα κλικάρει μια δημοσίευση με «πιασάρικο» τίτλο όπως «ΣΟΚ: Η NASA και η επίπεδη γη – Μια παγκόσμια συνωμοσία», παρά μια λιγότερο ελκυστική όπως «Συνέντευξη τύπου της ΝΑSΑ για τις νέες ανακαλύψεις«. Εδώ υπεισέρχονται παράγοντες όπως το μέσο ιντερνετικό μορφωτικό επίπεδο των χρηστών, αλλά αυτό είναι θέμα που από μόνο του αξίζει ξεχωριστή αναφορά.

swell adv 2021

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη κατηγορία είναι πως απλοί άνθρωποι διαβάζουν συμβουλές και ενημέρωση από αυτούς, επίσης και από κάποια άλλα άτομα του χαβαλέ που υπό διαφορετικές προϋποθέσεις θα ήταν στο περιθώριο όντας κυριολεκτικά οι «χαζοί του χωριού».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι και αυτοί, δηλαδή κάποιοι «Mediάρχες» που τους «φιλοξενούν» και τους δίνουν βήμα στα Μέσα τους, είτε γιατί -ίσως- μπορεί να πληρώνονται από αυτούς τους «νεοχαζούς», διότι αλλιώς δεν μπορούν να βρουν με φυσιολογικές συνθήκες παρουσία, ή είναι περισσότερο «χαζοί» και τους πληρώνουν -ίσως- χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ότι η κοινή γνώμη τους «φτύνει» αλλά προτιμούν να κρατάνε ομπρέλλα!

Το εάν ο «χαζός του χωριού» είναι απλά γραφικός ή επικίνδυνος, εξαρτάται από το είδος της «χαζομάρας» που κουβαλάει. Κάποιος που πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι ένας κοινός συνωμοσιολόγος όπως εκατομμύρια άλλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτός όμως που βοηθά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών για παραπάνω κλικ, είναι και επικίνδυνος.

Και η χειρότερη μορφή; Νεοχαζός, γλύφτης και χάφτας που λένε στην Κρήτη.

Ας τους μαζέψουν λοιπόν… Δεν έχουν το ακαταλόγιστο…

Υ.Γ. Εμπνεύστηκα να το εμπλουτίσω παίρνοντας κάποιες ιδέες από παρόμοιο άρθρο που διάβασα πρόσφατα στο ekorinthos.gr


Σχετικά άρθρα

Back to top button