Editorial

Η επιδημία της «ενημερωτικής» κατάθλιψης – Κυνηγώντας τα «άρρωστα» κλικ!

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, με πολλούς ειδικούς να κάνουν μάλιστα λόγο για την ασθένεια αυτής της γενιάς.

Έτσι, όπως είναι φυσικό, πολλές φορές δημιουργούνται στον κόσμο λανθασμένες εντυπώσεις ως προς το πως είναι ένας καταθλιπτικός άνθρωπος. Οι καταθλιπτικοί, όμως, δεν είναι άτομα που φαίνεται απαραίτητα ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια, ούτε και κλαίνε με την πρώτη ευκαιρία.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

H είδηση που ακολουθεί είναι από τις χειρότερες που έχετε ακούσει. Κάποιοι συντάκτες ηλεκτρονικών αναρτήσεων είναι βλαβεροί για την υγεία μας. Ωστόσο, δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την καταθλιψιογόνο δράση τους στο αναγνωστικό κοινό. Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που δημοσιεύουν και η αρνητικότητα που φέρνουν στο σαλόνι μας μεταβάλλουν τη διάθεσή μας προς το χειρότερο, με σκοπό να πάρουν περισσότερα κλικ και περισσότερα Likes στα social media.

Η παρακολούθηση μιας ιστοσελίδας με εξάρσεις δυστυχίας που προκαλούνται από την πανδημία, τις θεομηνίες ή τα δυστυχήματα, πυροδοτεί την εμφάνιση κλινικής κατάθλιψης, συναισθηματικής σύγχυσης, εκνευρισμό, οργή και άγχος.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, στην Κίνα, το νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε υψηλά ποσοστά κατάθλιψης (50%), άγχους (45%) και αϋπνίας (34%), ενώ στον Καναδά το 47% δήλωσε ότι έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Υψηλό κίνδυνο διατρέχουν επίσης παιδιά και έφηβοι. Στον Καναδά, το 20% των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών ανέφερε ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στη Φινλανδία η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 23%. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάθλιψη επηρεάζει 264 εκ. ανθρώπους, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Εμείς στην ομάδα σύνταξης του CNA News, κόντρα σε όλα αυτά, προσπαθούμε να προσφέρουμε ποιοτική και φιλτραρισμένη ενημέρωση στους επισκέπτες μας. Ρίχνοντας μια ματιά στις δημοσιεύσεις άλλων Μέσων, παρατηρούμε ότι οι 7 στις 10 περίπου αναρτήσεις μεταφέρουν φόβο και κατάθλιψη σε όσους τις διαβάζουν, αναφέροντας για παράδειγμα ακόμα και αναλυτικά στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας! Μία συνεχής ροή αναρτήσεων περιορισμένες και στοχευμένες μόνο σε κακές ειδήσεις και φόβο.

Εμείς, προσπαθούμε ακριβώς το αντίθετο. Οι 7 στις 10 αναρτήσεις μας, έχουν διαφορετική θεματολογία, πολλές φορές με ευχάριστη διάθεση, με ουσιαστική ενημέρωση σε όλο το φάσμα των θεμάτων που ενδιαφέρουν την κοινωνία. Ετσι θα συνεχίσουμε, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας των αναρτήσεών, που μας φέρνει τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην πρωτιά των επιλογών σας, με πολύ μεγάλες διαφορές από τα Μέσα που στοχεύουν σε άλλες αξίες. Στις αξίες των κλικ και των Like!

Οι τελικοί κριτές όμως είστε εσείς. Θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε κάποια «ενημερωτική» ιστοσελίδα, να μετρήστε τις καταθλιπτικές, φοβικές κλπ. ειδήσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για αυτή την περιβόητη επιδημία του φόβου και της κατάθλιψης.

Η ζωή έχει συνέχεια. Ας την ανακαλύψουμε…


Σχετικά άρθρα

Back to top button