ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
EDITORIAL

Απαραίτητη η τοποθέτηση απινιδωτών δημόσιας χρήσης

Στις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις των Δήμων

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ολοι οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών δημόσιας χρήσης τελευταίας τεχνολογίας σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες προφύλαξης αλλά και άμεσης επέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στις δημοτικές εγκαταστάσεις αλλά και στην δημιουργία ενός δημοτικού δικτύου απινιδωτών προς χρήση από όλους τους κατοίκους του Δήμου μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο απινιδωτής είναι σχεδιασμένος για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, η οποία παραμένει βασική αιτία θανάτου, παρά τις προόδους στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα. Η συσκευή είναι φορητή, μικρή, εύκολη στη χρήση και αναγνωρίζει αυτόματα την «ανώμαλη ηλεκτρική καρδιακή δραστηριότητα» που προκαλεί η ξαφνική καρδιακή ανακοπή και την αντιμετωπίζει χορηγώντας ελεγχόμενο ρεύμα στην καρδιά μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων, πράξη που ονομάζεται απινίδωση.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σταματά την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και της δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσει κανονικά. Έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται και από μη εκπαιδευμένους πολίτες χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Έχει ενσωματωμένες φωνητικές κι οπτικές οδηγίες στα ελληνικά και καθοδηγεί πλήρως τον πολίτη που σπεύδει να βοηθήσει, βήμα – βήμα. Δίνει τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ανάταξης, εάν αυτή απαιτείται, μετά από ανάλυση που κάνει το ίδιο το μηχάνημα και δίνει οδηγίες στον χρήστη για τη σωστή εκτέλεση ΚΑΡΠΑ με τη βοήθεια ηχητικών μηνυμάτων και ενδείξεων (μετρονόμου).

“IN_AND_OUT

Ακόμα, οι συσκευές θα πρέπει να συνδεθούν στο σύστημα ασύρματης διαχείρισης και ελέγχου LifelinkCENTRAL όπου αποστέλνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τη χρήση του εξοπλισμού ενώ προβλέπεται η αυτόματη αποστολή δεδομένων σε τμήμα άμεσης βοήθειας και σε νοσοκομεία.

Με την τοποθέτηση των απινιδωτών ο δήμος θα πρέπει προχωρήσει στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών φυσικής αγωγής, αλλά και των προπονητών των αθλητικών σωματείων, για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού.

Mechanical Solutions

Απώτερος σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν, ημερίδες πρώτων βοηθειών ανοιχτές για όλους αλλά και επέκταση των σημείων πρόσβασης με την τοποθέτηση επιπλέον απινιδωτών σε άλλα σημεία της πόλης.

Πότε να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή

• Εάν δείτε κάποιο άτομο να λιποθυμά ή να βρίσκεται ήδη αναίσθητο, επιβεβαιώστε πρώτα ότι το άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
• Φωνάξτε ή κουνήστε απαλά το άτομο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν κοιμάται, αλλά ποτέ μην κουνάτε ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί. Αντ’ αυτού, μπορείτε να τσιμπήσετε απαλά το παιδί, για να προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε.
• Ελέγξτε την αναπνοή του ατόμου. Εάν το άτομο δεν αναπνέει, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε τον απινιδωτή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον απινιδωτή

• Βεβαιωθείτε ότι το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν αναπνέει.
• Καλέστε το 166 ή ζητήστε από κάποιον άλλο να το καλέσει.
• Ζητήστε να σας φέρουν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ).
• Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή γύρω από το θύμα είναι ασφαλής για το θύμα αλλά και τον διασώστη και ότι δεν υπάρχει νερό ή μεταλλικά αντικείμενα σε επαφή με το θύμα.
• Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ, έως ότου έρθει ο απινιδωτής.
• Ανοίξτε τον απινιδωτή (ΟΝ) και ακολουθήστε τις φωνητικές και οπτικές οδηγίες που θα σας δώσει ο απινιδωτής.
• Αφαιρέστε τα ρούχα από τον θώρακα του θύματος.
• Κολλήστε τα αυτοκόλλητα του απινιδωτή στο γυμνό στήθος του θύματος.
• Απομακρυνθείτε, πραγματοποιείται ανάλυση καρδιακού ρυθμού.
•Πιέστε το κουμπί ΣΟΚ.
• Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.
• Συνεχίστε να ακολουθείται τις οδηγίες του απινιδωτή, μέχρις ότου έρθει εξειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ).

Πολύ σημαντικό: Ακόμα και να συνέλθει το θύμα, δεν αφαιρούμε τα αυτοκόλλητα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Με τα αυτοκόλλητα συνδεδεμένα, η συσκευή θα κάνει ανάλυση του καρδιακού ρυθμού κάθε 2 λεπτά και θα είναι έτοιμη στη περίπτωση που το θύμα υποστεί νέο επεισόδιο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button