ΚΟΣΜΟΣ

Πάσσαου: Μια πόλη πρότυπο αλληλεγγύης

Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στo Πάσσαου, στα σύνορα με την Αυστρία. Ενώ πολιτικοί κάνουν λόγο για χάος και τα ΜΜΕ για μαζική έφοδο, κάτοικοι αλλά και οι αρχές της πόλης αντιδρούν με αξιοζήλευτη ψυχραιμία.

Οι αστυνομικοί, για παράδειγμα, δουλεύουν εδώ και εβδομάδες κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, ωστόσο και παρόλα αυτά, όπως είπε προς τη Deutsche Welle o εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πάσσαου Φρανκ Κέλερ: «Δεν θα έκανα λόγο για χάος, φυσικά και έχουμε πολύ δουλειά επειδή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η πόλη των 50.000 κατοίκων είναι πραγματικά αξιοζήλευτη, λέει ο ίδιος: «Χωρίς τους εθελοντές οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Εάν κάποια στιγμή σταματήσουν οι εθελοντές, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Μαρτυρίες κατοίκωνΈνας από τους χιλιάδες εθελοντές είναι ο Μίχαελ. Μέσω του Facebook μπορεί να δηλώσει ποιες και πόσες βάρδιες θέλει να αναλάβει σε ένα από τα πολλά δημοτικά γυμναστήρια όπου έχουν στηθεί πρόχειρα καταλύματα: «Ορισμένοι εθελοντές είναι την ημέρα στο πανεπιστήμιο και το βράδυ έρχονται εδώ. Φυσικά και πρόκειται για μεγάλη επιβάρυνση, αλλά κανείς δεν παραπονιέται. Είναι ωραία να βοηθάς και να βλέπεις πόσο χαίρονται οι άνθρωποι όταν τους χαρίζουν ένα παλιό παλτό».

Την ίδια εμπειρία είχε και η 12χρονη Γιάντγε που, ομολογουμένως, εντυπωσιάζει με τα λεγόμενα και την ωριμότητά της : «Έδωσα στα παιδιά μερικά αρκουδάκια μου και χάρηκαν πολύ. (…) Ορισμένοι στο σχολείο λένε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Συρία. Λένε ότι οι πρόσφυγες θα αλλάξουν το Πάσσαου και ότι εξαιτίας τους θα έρθει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Δεν το πιστεύω αυτό».

Η Μέλανι, δασκάλα, συμπληρώνει: «Εάν είχαμε πόλεμο στη Γερμανία και εγώ θα έπαιρνα τα παιδιά μου για να βρω μια καλύτερη και ειρηνική ζωή».

«Ποιος άλλος μπορεί να τα καταφέρει αν όχι εμείς;»

Μόνον την Πέμπτη κατέφθασαν στα πέντε σημεία εισόδου στα πέριξ του Πάσσαου περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ένας από αυτούς ο Αλί: «Η πατρίδα μου δεν υπάρχει πια, η Συρία έχει γίνει έξι κομμάτια. Η Γερμανία είναι μια καλή χώρα και η κυβέρνηση εδώ φροντίζει για μας».

Την πόλη επισκέφτηκε πρόσφατα και το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλάουντια Ροτ. Το μήνυμά της, σαφές: «Μιλάμε για χιλιάδες ζωές. Ποιος άλλος μπορεί να τα καταφέρει αν όχι εμείς;».

Αναμφίβολα και ένα μήνυμα στήριξης προς την καγκελάριο Α. Μέρκελ που επικρίνεται έντονα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση και κυρίως για τη ρήση της, «θα τα καταφέρουμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close