Πέμπτη, 6 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟι δέκα λόγοι που κάποιος λατρεύει τον Άγιο Νικόλαο

Οι δέκα λόγοι που κάποιος λατρεύει τον Άγιο Νικόλαο

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Η αλήθεια είναι ότι λατρεύουμε όλη την Κρήτη, και δεν είμαστε οι μόνοι. Υπάρχουν όμως πολλοί, σίγουρα περισσότεροι από δέκα, λόγοι να καρδιοχτυπάμε όταν σκεφτόμαστε τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, τον Άγιο, απλά, όπως τον λένε οι ντόπιοι.
Ένα πανάρχαιο λιμάνι στην ανατολική Κρήτη, η Λατώ των μινωιτών, με τα νησάκια των Αγίων Πάντων να στέκουν σαν φύλακες στο κατώφλι του, με την αφόρητη γοητεία της κρητικής παράδοσης αλλά και πάμπολλα θέλγητρα.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα εξαιρετικό ορμητήριο για να γνωρίσει κάποιος την ανέγγιχτη ανατολική Κρήτη. Μπορεί η Κρήτη να είναι κάθε χρόνο στους τοπ προορισμούς παγκόσμια, ωστόσο η ανατολή της έχει μείνει ανέπαφη, κρατάει πάρα πολύ το χρώμα της, είναι μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την αληθινή παράδοση του σπουδαίου νησιού.

mechanical adv 2021

Για την Βουλισμένη Λίμνη

apostolakis adv 2

Ο Άγιος Νικόλαος έχει χτιστεί γύρω από το μοναδικό φαινόμενο της Βουλισμένης – βουλιαγμένης δηλαδή – λίμνης. Κάποτε θεωρούσαν ότι είναι άπατη, αλλά τον 19ο αιώνα βυθομετρήθηκε και βρέθηκε ότι έχει βάθος 64 μέτρων. Δεν είναι μόνο οι σύγχρονοι που μένουν άφωνοι μπροστά στην ομορφιά της. Από την αρχαιότητα την θεωρούσαν ιερό τόπο, στον οποίο έκανε το λουτρό της η Αθηνά και η Βριτόμαρτυς. Θεωρείται λοιπόν θηλυκής ενέργειας μαγικός χώρος, και το γιατί δεν μπορεί να το εξηγήσει κάποιος, ελάτε στις όχθες της και θα καταλάβετε.

Για μια από τις πιο εντυπωσιακές εισόδους λιμανιού

Ο Άγιος Νικόλαος πάντα, ως λιμένας, εξυπηρετούσε και πολεμικά πλοία, χωρώντας 25 ενετικές γαλέρες, πολύ μεγάλος αριθμός. Αν και υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κάποιος με αεροπλάνο ως το Ηράκλειο και να κάνει μετά το ταξίδι με λεωφορείο η αυτοκίνητο ως τον Άγιο, μιας και απέχουν οι δύο πόλεις μόλις 65 χιλιόμετρα, εμείς πάντα προτιμάμε να ερχόμαστε με το καράβι, γιατί λατρεύουμε την θέα από την θάλασσα προς την πόλη, είναι υπέροχη!

Γιατί οι παραλίες του, απλά, δεν υπάρχουν!

Η πιο γνωστή παραλία κοντά στον Άγιο Νικόλαο είναι βέβαια η κοσμοπολίτικη Ελούντα, ο αρχαίος Ολούς. Ναι, είναι εκπληκτική παραλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Η Πλάκα, ο Δριρός, η Κιτροπλατεία και η Άμμος, μέσα στον Άγιο Νικόλαο, η Αμμουδαρά, η εκπληκτική Γουρνιά, είναι από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου. Δεν είναι απλά ότι θα χορτάσετε αρμύρα, παιχνιδιάρικα βότσαλα, κρυφά διαμάντια, είναι ότι τα τοπία στις θάλασσες του Αγίου Νικολάου είναι απερίγραπτα

Γιατί υπάρχει ένας άλλος ουρανός!

Όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στον Άγιο Νικόλαο είχαμε μια τρομερή αίσθηση ότι μας θύμιζε κάτι. Και μετά θυμηθήκαμε ότι αυτόν τον ουρανό, με αυτά τα παράξενα σύννεφα, τον είχαμε δει μόνον στα έργα του Ελ Γκρέκο. Και καταλάβαμε από πού αντλούσε την έμπνευσή του ο μεγάλος αυτός ζωγράφος. Πρέπει να ευθύνεται η πολύ νότια θέση του Αγίου Νικολάου, πάντως οι ουρανοί και οι σωρείτες των σύννεφων, θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Για κάποιον λόγο το γαλάζιο του ουρανού είναι πιο βαρύ, πιο μεστό, ενώ οι έναστροι το βράδυ, είναι σαν να έχουν κρεμάσει από το σκοτάδι χίλιους πολυελαίους!

Γιατί το Βάι είναι πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο

Το ότι μπορεί κάποιος να δει ένα τόσο εξωτικό τοπίο όπως η παραλία στο Βάι, μη κατεβαίνοντας στην Αφρική για παράδειγμα, δεν το χωράει ο νους! Πρόκειται για το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, που σύμφωνα με τον θρύλο το δημιούργησαν οι Άραβες πειρατές, που έτρωγαν χουρμάδες και άφηναν τα κουκούτσια τους. Πρόκειται για ένα συνταρακτικό τοπίο, μεγάλης αρμονίας και ομορφιάς, κάπως εξωπραγματικό όταν το βλέπεις και λες ότι είσαι στην Ελλάδα!

Γιατί αγαπάμε την Καλυδώνα

Καλυδών ήταν στην αρχαιότητα το όνομα της Σπιναλόγκας, που το σημερινό, ενετικό της όνομα σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Πέρα από την γνωστή ιστορία με τους αποκλεισμένους ασθενείς, η αρχαία Καλυδών είναι ένας μαγικός τόπος στον κόλπο της Ελούντας, στον οποίο κάποτε ιερουργούσαν εξέχοντες μινωίτες ιερείς.

Γιατί λατρεύουμε την μινωική Κρήτη του Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου φυλάσσει και εκθέτει στις 8 αίθουσες που διαθέτει έναν απέραντο θησαυρό από την λατρεμένη μινωική Κρήτη. Στην πρώτη αίθουσα θα δείτε πάνω από 1.600 ευρήματα από το Νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς – τι όνομα κι αυτό! – που βρίσκεται κοντά στην εξίσου αγαπημένη Σητεία. Πρόκειται για ένα προϊστορικό νεκροταφείο, το μεγαλύτερο που έχει ανασκαφεί στην Κρήτη. Η «σταρ» βέβαια του Μουσείου είναι η «Θεά της Μύρτου», ένα αγγείο σπονδών με μορφή θεάς. Εμάς όμως μας συγκινεί το κρανίο του νεαρού αθλητή, που είναι στεφανωμένο με χρυσό διάδημα, γιατί μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια έχασε τα πάντα, αλλά όχι την δόξα για την οποία αγωνίστηκε.

Γιατί θέλουμε να γευτούμε μεσογειακές γεύσεις με θέα τον κόλπο του Μεραμπέλου

Όποτε κατεβαίνουμε στον Άγιο Νικόλαο θα βρεθούμε απαραίτητα στο Migomis. Πρόκειται για ένα ρεστοράν υψηλών απαιτήσεων, που εργάζεται δημιουργικά επάνω στο μοτίβο της κρητικής παράδοσης και της μεσογειακής εύφορης αλλά σοφής γαστρονομίας. Μοναδικοί συνδυασμοί, με βάση πάντα το ελαιόλαδο, γίνονται ακόμα πιο πειρασμικοί με θέα το ηλιοβασίλεμα στον πανέμορφο κόλπο του Μεραμπέλου!

Γιατί ρακή σαν την λασιθιώτικη δεν έχει!

Αγαπάμε πολύ την ρακή και όλη την κουλτούρα των κερασμάτων που την συνοδεύει, αυτήν την πανάρχαια τελετουργία αγάπης και συναδέλφωσης. Έχουμε δοκιμάσει τα απολαυστικά διάφανα «σταλιδάκια» σε όλη την Κρήτη. Κάθε μια απόκρυφη συνταγή έχει την μαγεία της. Αλλά αγαπάμε πολύ την λασηθιώτικη εκδοχή που δοκιμάσαμε παντού στην ανατολική Κρήτη, και στον Άγιο Νικόλαο. Η ποικιλία του σταφυλιού από την οποία παράγεται είναι η τσαγκαρίνα, ένα ροζέ σταφύλι, πολύ αρωματικό. Αλλά το μεγάλο μυστικό είναι το λίγο σύκο που βάζουν οι λασηθιώτες στην απόσταξη. Το πόσο όμως βάζουν, έτσι ώστε να μην πυρπολήσει το σύκο με τα αρώματά του το σταφύλι και το εξουθενώσει, είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό!

newsit
zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

bbq stories2020
kokolakis adv 2021 3
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble