Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Τεχνητή νοημοσύνη: «Διαβάζει» το μυαλό σας και κάνει τις σκέψεις κείμενο

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετάφραση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε μια ροή κειμένου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Το σύστημα, που ονομάζεται σημασιολογικός αποκωδικοποιητής, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν σωματικά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

NOVA

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ανέπτυξαν το σύστημα εν μέρει χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μετασχηματιστή, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνους που υποστηρίζουν το chatbot Bard της Google και το ChatGPT του OpenAI.

Εκπαιδεύοντας το σύστημα

Οι συμμετέχοντες της μελέτης εκπαίδευσαν τον αποκωδικοποιητή ακούγοντας αρκετές ώρες podcast μέσα σε έναν σαρωτή fMRI, ο οποίος είναι ένα μεγάλο κομμάτι μηχανήματος που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το σύστημα δεν απαιτεί χειρουργικά εμφυτεύματα.

Mechanical Solutions

Μόλις εκπαιδευτεί το σύστημα AI, μπορεί να δημιουργήσει μια ροή κειμένου όταν ο συμμετέχων ακούει ή φαντάζεται να λέει μια νέα ιστορία. Το κείμενο που προκύπτει δεν είναι μια ακριβής μεταγραφή, μάλλον οι ερευνητές το σχεδίασαν με σκοπό να συλλάβουν γενικές σκέψεις ή ιδέες.

Το εκπαιδευμένο σύστημα παράγει κείμενο που ταιριάζει στενά ή με ακρίβεια με την επιδιωκόμενη σημασία των αρχικών λέξεων του συμμετέχοντος περίπου τις μισές φορές.

Για παράδειγμα, όταν ένας συμμετέχων άκουσε τις λέξεις «Δεν έχω ακόμη το δίπλωμα οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει αρχίσει ακόμη να μαθαίνει να οδηγεί».

«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με αυτό που έχει γίνει πριν, που είναι συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις», δήλωσε ο Alexander Huth, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, στην ανακοίνωση. «Βάζουμε το μοντέλο να αποκωδικοποιεί τη συνεχή γλώσσα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες».

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τέσσερα βίντεο χωρίς ήχο ενώ βρίσκονταν στο σαρωτή και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να περιγράψει με ακρίβεια «ορισμένα γεγονότα» από αυτά, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ερευνητές της μελέτης έχουν καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας PCT για την τεχνολογία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button