TECH

Ηλεκτρονικό δέρμα προβάλλει το καρδιογράφημα πάνω στο χέρι σας

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε τη δυνατότητα να «φοράτε» την καρδιά σας στο… χέρι σας; Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν μια υπέρλεπτη συσκευή που μοιάζει με ηλεκτρονικό δέρμα το οποίο τοποθετείται στο επάνω μέρος του χεριού και επάνω του… μεταδίδεται ο καρδιακός παλμός.

Το e-ηλεκτροκαρδιογράφημα

brands heaven2021

Συγκεκριμένα, επάνω στο e-δέρμα εμφανίζεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς το οποίο αποτυπώνει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς – για τη δημιουργία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος τα δεδομένα συλλέγονται από έναν πολύ λεπτό, εύκαμπτο αισθητήρα. Μάλιστα το κομμάτι του ηλεκτρονικού δέρματος μπορεί, αν τεντωθεί, να μεγαλώσει σε μήκος ως και κατά 45%, γεγονός που του επιτρέπει να προσαρμόζεται στις κινήσεις του σώματος.

Η νέα hi-tech συσκευή αναπτύχθηκε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Τόκιο και της ιαπωνικής εταιρείας Dai Nippon Printing. Αποτελείται από μια συστοιχία 16Χ24 micro LEDs η οποία μπορεί να παραγάγει πολύπλοκες, κινούμενες εικόνες. Η νέα αυτή έκδοση της συσκευής είναι πολύ πιο βελτιωμένη από την προηγούμενη η οποία μπορούσε να εμφανίσει ένα μόνο ψηφίο ή γράμμα.

neratzoulis neo

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι αυτό το καρδιογράφημα που… φοριέται στο δέρμα και αποκαλύπτει σημαντικές ιατρικές πληροφορίες είναι πολύ πιο εύχρηστο για κάποια άτομα, και κυρίως για εκείνα που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την τεχνολογία και τα «έξυπνα κινητά».

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χέρια τους πολύ πιο συχνά από ό,τι τα smartphones» ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τόκιο, Τακάο Σομέγια, που παρουσίασε τη συσκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) το οποίο έλαβε χώρα από τις 15 ως τις 19 Φεβρουαρίου στο Οστιν του Τέξας.

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα άτομα ξεχνούν συχνά να πάρουν τα φάρμακά τους. Θα ήταν καλό αν το e-δέρμα τους έστελνε μια υπενθύμιση».Και ιατρική παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Αυτή τη στιγμή η συσκευή εμφανίζει επάνω στο δέρμα δεδομένα σχετικά με τον καρδιακό παλμό τα οποία έχουν προ-καταγραφεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δυνατή η εμφάνιση δεδομένων της καρδιακής λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο. Ο αισθητήρας μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μια ασύρματη σύνδεση ώστε τα δεδομένα να μεταδίδονται στους γιατρούς επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τους ασθενείς εξ αποστάσεως.

Η συσκευή στην τωρινή εκδοχή της φορτίζεται με συμβατικές «άκαμπτες» μπαταρίες. Ωστόσο διερευνάται η ανάπτυξη εύκαμπτων πηγών ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μπορεί να φοράμε ακόμη και το κινητό μας στο χέρι μας σαν να ήταν μέρος του δέρματός μας.




Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button