Tech & Science

Η θαυμαστή γλώσσα των emoticons

Τα emoticons κερδίζουν τους χρήστες των social media, ικανοποιώντας την ανάγκη για επικοινωνία. Δεν λείπουν όμως και οι σκεπτικιστές, που ανησυχούν για την «αποψίλωση» του γλωσσικού πλούτου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Emoticons ονομάζονται οι ψηφιακές απεικονίσεις- συνήθως με σκίτσα, σύμβολα, σημεία στίξης και έντονα χρώματα- που κατακλύζουν τις εφαρμογές chat όπως το WhatsApp, αλλά και τα social media, ενώ δεν λείπουν και από τα παραδοσιακά μηνύματα SMS στα κινητά μας τηλέφωνα. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις «emotion» (συναίσθημα) και «icon» (σύμβολο, σημείο). 722 διαφορετικά emoticons καταγράφει σήμερα η πιο διαδεδομένη εφαρμογή για smartphones, ενώ μόνο σε Apple iPhone υπολογίζεται ότι είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον τα emoticons, προκειμένου να συμπυκνώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι πιο συνηθισμένες απεικονίσεις: smileys, καρδούλες, δάκρυα, ένας αφρώδης οίνος σε κολονάτο ποτήρι ή ένα ανθρωπάκι που κάνει σκι.

Εμπλουτισμός ή αποψίλωση της καθημερινής επικοινωνίας; Κάποιοι πιστεύουν ότι τα ψηφιακά σύμβολα φτωχαίνουν τον γλωσσικό πλούτο και κατηγορούν τους digital natives ότι είναι ολίγον τεμπέληδες, γι αυτό προτιμούν να εκφράσουν συναισθήματα πληκτρολογώντας γελαστές ή θλιμμένες φατσούλες και όχι πλήρεις προτάσεις με ολοκληρωμένη συντακτική δομή. Δεν λείπει όμως και η άλλη άποψη: «Είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τους περιορισμούς που επιβάλλει στην επικοινωνία η ψηφιακή τεχνολογία» επισημαίνει στην Deutsche Welle η ψυχολόγος Τίνα Γκάνστερ.


Ο εκφραστικός πλούτος των emoticons

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Άλλωστε τα emoticons προσφέρουν μία δική τους εκφραστική δυνατότητα, που μπορεί να δίνει μία ιδιαίτερη νότα ή και να ανατρέπει το συνολικό νόημα της επικοινωνίας, τονίζει η Γκάνστερ. «Για παράδειγμα αν γράψεις ʻστο πάρτι μην ξεχάσεις να καλέσεις και τη μαμά σουʼ και βάλεις δίπλα μία ειρωνική γκριμάτσα-emoticon, αυτό δίνει μία εντελώς διαφορετική απόχρωση στο μήνυμα που στέλνεις». Από αυτήν την άποψη, τα emoticons μας διευκολύνουν να δημιουργήσουμε συναισθηματικούς δεσμούς μέσω SMS ή chat, όπως ακριβώς θα κάναμε, με διαφορετικά μέσα, στην απευθείας συνομιλία, τονίζει η Γερμανίδα ψυχολόγος. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο γλωσσολόγος Πέτερ Σχλομπλίνσκι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ανοβέρου: «Όλα αυτά τα σημεία δεν χρησιμοποιούνται παντού και πάντα, παρά μόνο σε συγκεκριμένες μορφές επικοινωνίας, για παράδειγμα στις εφαρμογές chat» υπενθυμίζει ο Σχλομπλίνσκι.

Ο Γερμανός γλωσσολόγος θεωρεί ότι η χρήση emoticons οφείλεται και σε λόγους οικονομίας της γλώσσας. «Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστους χαρακτήρες στο Twitter, γιατί λοιπόν να τους σπαταλούν, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τη σκέψη τους με ένα και μοναδικό σύμβολο;». Αρκεί βέβαια να προσέχουν τις ιδιαιτερότητες έκφρασης που πιθανώς ισχύουν σε κάθε γλώσσα, υπενθυμίζει η Τίνα Γκάνστερ. «Για παράδειγμα η χειρονομία με σφιγμένη γροθιά και όρθιο αντίχειρα σε πολλές χώρες του κόσμου σημαίνει απλώς ʻΟΚʼ, στη Βραζιλία όμως θεωρείται προσβλητική» επισημαίνει η ψυχολόγος στην Deutsche Welle.

Γιάννης Παπαδημητρίου


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button