TECH

EXO: Η τεχνολογία των κινητών για την ιχνηλάτηση κρουσμάτωνΗ κινητή τηλεφωνία επιστρατεύεται για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού.

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης ετοιμάζει τη σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, η οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα (αν όχι και νωρίτερα με τη ανησυχητική διάσταση που λαμβάνουν τα νέα κρούσματα κάθε ημέρα).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η εφαρμογή θα μπορεί να υποδεικνύει τόσο τα γεωγραφικά σημεία επίσκεψης ενός χρήση-κρούσματος κορονοϊού κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, όσο και τα άτομα με τα οποία ήλθε σε επαφή στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή θα ονομαστεί κατά πάσα πιθανότητα «ΕΧΟ», από την ελληνική λέξη «έξω». Θα βασίζεται τόσο σε τεχνολογία Android (Google), όσο και σε τεχνολογία iOS (Apple).

swell adv 2021

H χρήση της ωστόσο θα γίνεται εθελοντικά, καθώς αυτή είναι η συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Εξάλλου, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πήγες, δεν μπορεί κάποιος να υποχρεώσει έναν πολίτη να ενεργοποιήσει μια εφαρμογή (mobile app) στο κινητό του ή να διατηρεί ανοικτή την επικοινωνία Bluetooth.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της λειτουργίας της εφαρμογής EXO θα εστιάζεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο που αφορά στο «κατέβασμα» και την λειτουργία της εφαρμογής στο κινητό, και το δεύτερο που σχετίζεται με την αποστολή όλων των κρίσιμων δεδομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί για παράδειγμα, κάποιος χρήστης-κρούσμα να έχει την εφαρμογή EXO στο κινητό του, αλλά να μην θέλει να αποστείλει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή τα δεδομένα επαφών ή των επισκέψεών του στις αρχές προκειμένου να ιχνηλατήσουν άλλα πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Στην περίπτωση αυτή, το κρούσμα θα υποβάλλεται στην (εξαντλητική) διαδικασία των συνεντεύξεων που ισχύει ακόμη και σήμερα.

Παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρούν περισσότερο από δεδομένο ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, θα οδηγήσει πολλούς χρήστες στην υιοθέτηση και χρήση της εφαρμογής EXO. Η τελευταία βασίζεται στην γνωστή εφαρμογή Google Maps και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει επίσης δύο επίπεδα λειτουργίας. Το πρώτο που θα παρουσιάζει τα γεωγραφικά σημεία επίσκεψης του χρήστη-κρούσματος κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το δεύτερο, το οποίο, πέραν της γεωγραφικής πληροφορίας, θα παρέχει και τις επαφές. Το δεύτερο επίπεδο προϋποθέτει ότι οι επαφές έχουν ανοικτή την ασύρματη επικοινωνία στο κινητό τους, γνωστή ως Bluetooth.

Το πρώτο επίπεδο λειτουργίας της εφαρμογής είναι απλό και ήδη η Google παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία, εφόσον όμως ο χρήστης έχει συγκατατεθεί για την επεξεργασία και διατήρηση των γεωγραφικών δεδομένων του. Το επίπεδο αυτό πληροφόρησης θα διευκολύνει αρκετά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνούν τα σημεία επίσκεψης τους, ειδικά σε ένα βάθος χρόνου 14 ημερών. Το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας διευκολύνει ακόμη περισσότερο, καθώς οι αρχές θα γνωρίζουν ακόμη και με ποιους ήρθε σε επαφή ο χρήστης-κρούσμα, διευκολύνοντας έτι περαιτέρω το έργο της ιχνηλάτησης του Covid-19.

Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η εφαρμογή EXO δεν θα λύσει το πρόβλημα της ιχνηλάτησης του κορονοϊού στο 100%. Ωστόσο μπορεί να διευκολύνει, ειδικά σε περιόδους υψηλής μεταδοτικότητας του Covid-19 επιτρέποντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού των νέων κρουσμάτων.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button