Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Ερευνα: Τα φίλτρα μπλε φωτός στις οθόνες είναι περισσότερο βλαβερά από το μπλε φως

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Τα φίλτρα μπλε φωτός προσθέτουν στην οθόνη ένα χρωματιστό διάφανο στρώμα με σκοπό να μειώσουν το μπλε φως και να βοηθήσουν τους χρήστες να κοιμηθούν. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα δεν βοηθούν καθόλου και είναι πιο επιβλαβή από το ίδιο το μπλε φως.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

NOVA

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τα φίλτρα που κάνουν την οθόνη περισσότερο “κίτρινη” είναι ίσως χειρότερα από το να αφήναμε την απόχρωση της οθόνης ως έχει.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως, ιδιαίτερα από οθόνες smartphone και τηλεοράσεων, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σας βοηθά να κοιμηθούμε. Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξέτασε μία ομάδα ποντικιών και θεωρεί ότι η παραπάνω άποψη είναι λανθασμένη.

Mechanical Solutions

Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο φωτισμό, ώστε να πραγματοποιείται ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος χωρίς να αλλάζει το επίπεδο φωτεινότητας, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια σε διάφορα χρώματα φωτός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του ματιού που ανιχνεύουν χρώματα μπορεί να ανταποκρίνονται περισσότερο στο κίτρινο φως από ότι στο μπλε φως. Με άλλα λόγια, όταν ο χρήστης ενεργοποιεί κάποιο φίλτρο μπλε φωτός ενδεχομένως λέει στον εγκέφαλο του ότι δεν είναι ώρα για ύπνο.

Έχουν αξία τα ευρήματα των ερευνητών;

Πρώτα απ’ όλα, η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Δεύτερον, το πανεπιστήμιο δεν διεξήγαγε τη μελέτη σε μικροβιολογικό επίπεδο. Αντ’ αυτού, η έρευνα ήταν περισσότερο παρατηρητική και εξήγαγε συμπεράσματα με βάση τις αντιδράσεις των ποντικιών όταν αυτά εκτέθηκαν σε διαφορετικά χρώματα φωτός, σε πανομοιότυπες φωτεινότητες.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί τα αποτελέσματα της μελέτης να έχουν ιδιαίτερη αξία. Αρχικά, τα περισσότερα πειράματα γίνονται σε ποντίκια, διότι ο οργανισμός του συμπεριφέρεται παρόμοια με τον ανθρώπινο.

Επιπλέον, το χρώμα του φωτός την αυγή και το σούρουπο έχει συνήθως πιο γαλαζοπράσινο χρώμα από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το φως είναι κίτρινο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ήταν λογικό το βιολογικό ρολόι μας να ανταποκρίνεται στο κίτρινο και μπλε φως όπως περιγράφεται από τους ερευνητές.

Ανεξάρτητα από την επίδραση του μπλε φωτός στα μάτια μας, είναι προτιμότερο να αφήνουμε στην άκρη το smartphone όταν ετοιμαζόμαστε για ύπνο. Μία κλεφτή ματιά στα social media μπορεί να γίνει η αιτία να χάσουμε τον ύπνο μας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button