Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Βαγγέλης Πανάκης: Ο θρυλικός «Μπουλντόζας» του Παναθηναϊκού

Υπήρξε ο κορυφαίος σέντερ φορ της εποχής του κι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ο Βαγγέλης Πανάκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Ο επονομαζόμενος «Μπουλντόζας», λόγω της σωματικής διάπλασής του, φόρεσε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του τη φανέλα με το «τριφύλλι» και διακρίθηκε αρχικά ως αριστερό εξτρέμ και στη συνέχεια ως σέντερ-φορ.

NOVA

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από το 1951 έως το 1965, οπότε εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών, λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό από διάφορα πόστα: προπονητής στην εφηβική ομάδα, αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και πρόεδρος των παλαιμάχων του συλλόγου επί σειρά ετών. Παράλληλα εργαζόταν στη ΔΕΗ, όπως και πολλοί ποδοσφαιριστές της εποχής του, καθώς το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό. Εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1965 σε ηλικία 32 ετών λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Mechanical Solutions

Ο Βαγγέλης Πανάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1933 και ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟ Καλογρέζας. Το κανονικό του επίθετο είναι Πανόπουλος, αλλά επικράτησε το Πανάκης εξαιτίας λάθους αναγραφής στο δελτίο ψωμιού την περίοδο της κατοχής. Το 1951 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό και άμεσα έδειξε το ταλέντο του. Αρχικά ως αριστερό εξτρέμ, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του και στη συνέχεια ως σέντερ φορ.

Αρχηγική προσωπικότητα, φόρεσε επί σειρά ετών το περιβραχιόνιο της ομάδας. Μαζί με τον σπουδαίο Κώστα Λινοξυλάκη ήταν πυλώνας της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και βέβαια έγραψε το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στο μοναδικό επίτευγμα του αήττητου πρωταθλήματος του 1964. Συνολικά κέρδισε έξι πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965) κι ένα κύπελλο (1955).

Καθόλου τυχαία, του δόθηκε το παρατσούκλι «Μπουλντόζας». Ο Βαγγέλης Πανάκης ήταν κάτι ιδιαίτερο αγωνιστικά, πολύ μπροστά από την εποχή του. Με «χτισμένο» κορμί κέρδιζε τις μονομαχίες και χαμηλά και στον αέρα. Η αποτελεσματικότητά του τον έχρισε τον κορυφαίο σέντερ φορ της εποχής του κι έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για τη σπουδαία καριέρα του Βαγγέλη Πανάκη: 91 συμμετοχές και 57 γκολ στην Α’ Εθνική, 82 συμμετοχές και 31 γκολ προ Α’ Εθνικής. Συνολικά στον Παναθηναϊκό σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη (όπου πρόλαβε να σκοράρει μία φορά) έστειλε 112 φορές τη μπάλα στα δίχτυα, επίδοση που τον καθιστά πέμπτο σκόρερ στην ιστορία του τριφυλλιού. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 14 φορές την περίοδο 1954-1962, σημειώνοντας 5 γκολ.

Ο Βαγγέλης Πανάκης πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 83 ετών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
sansimera.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button