Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

28 Ιουνίου 1946 | Τα Δωδεκάνησα εκχωρούνται στην Ελλάδα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ύστερα από μια μακρά περίοδο αγώνων ικανοποιήθηκε το αίτημα για ένωση  με την Ελλάδα γεγονός που συνοδεύτηκε με πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

NOVA

Εξαιτίας της σημαντικής γεωγραφικής τους θέσης βρέθηκαν πάντοτε στο επίκεντρο διαμάχης για τον έλεγχο τους από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους.

Το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών. Το 1522 καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Mechanical Solutions

Κατά την επανάσταση του 1821, οι Δωδεκανήσιοι ξεσηκώθηκαν όμως το 1830 δόθηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναθέρμανε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι πλησίαζε η ώρα που θα ενωνόταν με την Ελλάδα.

Με τη συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου 1920 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα,εκτός από τη Ρόδο που έμεινε στην κατοχή της Ιταλίας.

Ύστερα από την αποτυχία της μικρασιατικής εκστρατείας οι Ιταλοί άλλαξαν γνώμη και με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία θέλησαν να τα διατηρήσουν στην ιταλική επικράτεια. Όταν όμως οι Ιταλοί παραδόθηκαν στους Γερμανούς οι τελευταίοι κύριοι των νησιών τα οποία το μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας το Μάιος 1945 πέρασαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Τώρα πια το πάγιο αίτημα της Ένωσης τον εθνικό κορμό θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι.

Στις 27 Ιουνίου 1946, στο Παρίσι και στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Πρόκειται για απόφαση-σταθμό στην πορεία του δωδεκανησιακού λαού προς την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947, υπογράφτηκε και πάλι στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948. Το 1955 η Δωδεκάνησος έγινε νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button