Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ο θάνατος βρέφους στην Άρτα, που ο πατέρας του είχε ξεχάσει για ώρες κλειδωμένο στο αμάξι, έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο.

Το πρωί της Τρίτης ο πατέρας πήρε το κοριτσάκι περίπου στις 7 για να το πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό, όμως για άγνωστο λόγο εκείνος δεν το έπραξε.

Mechanical Solutions

Στάθμευσε το αυτοκίνητο του και χωρίς να αντιληφθεί ότι είχε ξεχάσει το μωρό δεμένο στο καρεκλάκι του, στο πίσω κάθισμα του ΙΧ του, πήρε το υπηρεσιακό όχημα και μετέβη στη Λευκάδα.

Όταν η 27χρονη μητέρα του μόλις 5,5 μηνών βρέφους κάλεσε τον 37χρονο σύζυγό της για να ρωτήσει γιατί δεν πήγε το παιδί στο βρεφονηπιακό σταθμό, κατάλαβαν ότι κάτι κακό είχε συμβεί, ωστόσο δεν περίμεναν την τραγική κατάληξη που θα είχε.

Όταν επέστρεψε στο όχημα που είχε αφήσει το παιδί του, το βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του και με αφρούς στο στόμα.

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού»

Κι έτσι προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς θα μπορούσε ένας γονιός να ξεχάσει το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο;

Μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα τέτοια περιστατικά για μην είναι συνήθη, όμως στις ΗΠΑ η πυκνότητα τέτοιων περιστατικών έχει οδηγήσει επιστήμονες να κάνουν λόγο για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» (Forgotten Baby Syndrome).

Ο David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας, μοριακής φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, είπε στο ABC News ότι επιστημονικές μελέτες του εγκεφάλου αποδεικνύουν ότι το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού υπάρχει στην πραγματικότητα.

«Είναι όταν ο γονέας χάνει εντελώς την επίγνωση ότι το παιδί βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο» αναφέρει ο David. «Είναι το σύστημα συνήθειας του εγκεφάλου μας. Μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Αυτό το σχέδιο που πρέπει να σταματήσουμε μια συνήθεια φαίνεται να καταστέλλεται. Χάνουμε την επίγνωση του σχεδίου μας να διακόψουμε αυτή τη συνήθεια. Αυτά τα διαφορετικά συστήματα εγκεφάλου ανταγωνίζονται πραγματικά το καθένα άλλα».

Ο Diamond μελετά το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού από το 2004. Υπηρέτησε ως ειδικός μάρτυρας όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, δολοφονία ή κίνδυνο παιδικού κινδύνου σε θανάτους παιδιών από θερμοπληξία.

Γιατί συμβαίνει

Με βάση την έρευνα του Diamond, έχει αναπτύξει μια υπόθεση για το πώς συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες.

Ο Diamond εξηγεί ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του «συστήματος μνήμης συνήθειας» και του «συστήματος μελλοντικής μνήμης» του εγκεφάλου και το «σύστημα μνήμης συνήθειας» υπερισχύει, τότε μπορεί να εμφανιστεί το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού.

Όταν γονείς πάνε στη δουλειά και ξεχνούν να αφήσουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, είναι συνήθως επειδή αυτό δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, είπε ο Diamond.

Υπό συνθήκες στέρησης ύπνου ή άγχους, οι γονείς μπορεί να προβούν στις καθημερινές τους συνήθειες αυτόματα. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, αντί για το σπίτι στον παιδικό σταθμό, εκτελείται αυτόματα, εξήγησε ο ειδικός.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button