Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Είναι το cheesecake Ελληνικό;

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Κι όμως, σύμφωνα με ορισμένες συνταγές των αρχαίων Ελλήνων, το πρώτο είδος cheesecake παρασκευαζόταν στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ.

Όλοι οι λαοί έχουν μια τάση να θεωρούν πως έχουν ανακαλύψει τα πάντα. Το ίδιο και οι Έλληνες. Και ενώ πράγματι πολλές σημερινές εφευρέσεις οφείλονται στους αρχαίους Έλληνες, αν σας έλεγε τώρα κάποιος πως αυτοί ευθύνονται για την ανακάλυψη του cheesecake, ίσως να μην τον πιστεύατε. Κι όμως, υπάρχουν ενδείξεις πως το cheesecake είναι Eλληνικό.

NOVA

Cheesecake και Αρχαία Ελλάδα

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Greek City Times, μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τα παλαιότερα γνωστά είδη cheesecake ή «πλακούς», που σημαίνει «επίπεδη μάζα». Ουσιαστικά, αποτελούσαν μπάλες φρέσκου τυριού, που κοπανιώνταν μέχρι να γίνουν λείες με αλεύρι και μέλι και μαγειρεύονταν σε πήλινο ταψί. Το πρώτο ιστορικά cheesecake, λοιπόν, σερβιρόταν σε αθλητές στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία το 776 π.Χ. ως πηγή ενέργειας.

Εκτός από πηγή ενέργειας των πρώτων ολυμπιονικών, το cheesecake σερβίρονταν επίσης στην αρχαία Ελλάδα ως γαμήλια τούρτα. Το έψηναν και Ελληνίδες νύφες και το σέρβιραν στους φίλους του νέου τους συζύγου ως χειρονομία φιλοξενίας.

Mechanical Solutions

Μπορεί να μη θυμίζει και πολύ το σημερινό cheesecake, αλλά αποτελεί, το δίχως άλλο, την παλαιότερη, ελληνική εκδοχή του, καταγράφηκε από τον συγγραφέα Αθηναίο το 230 μ.Χ. Η ίδια η συνταγή ήταν αρκετά απλή. Χτυπούσαν το τυρί μέχρι να γίνει λείο, το ανακάτευαν σε ένα μπρούτζινο τηγάνι με μέλι και αλεύρι σίτου, το έψηναν ως μια ενιαία μάζα και το σέρβιραν.

Η ρωμαϊκή τροποποίηση

Αφού οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα το 146 π.Χ., τροποποίησαν τη συνταγή του cheesecake προσθέτοντας θρυμματισμένο τυρί και αυγά και το σέρβιραν ζεστό, με το όνομα «libuma». Το έτρωγαν σε ειδικές περιστάσεις. Μετά από αυτό δεν άργησε να εξαπλωθεί και στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, όπου ο κάθε λαός εμπλούτιζε τη συνταγή, προσθέτοντας τα δικά του τοπικά συστατικά.

Το «Ελληνικό» cheesecake στη μεσαιωνική Ευρώπη

Στην ύστερη μεσαιωνική Ευρώπη, το cheesecake επανήλθε σε μορφή τάρτας με βάση ζαχαροπλαστικής. Το πρώτο αγγλικό βιβλίο μαγειρικής, The Forme of Cury (1930), με μια συλλογή μεσαιωνικών αγγλικών συνταγών που συγκεντρώθηκαν από τους μάγειρες του βασιλιά Ριχάρδου Β’, περιελάμβανε δύο τάρτες τυριού με την περιγραφή «γλυκό φαγητό με βάση το αλεύρι», αναφέρει η Greek City Times.

To ένα με το όνομα «Sambocade», περιείχε τυρόπηγμα, ασπράδια αυγών, ροδόνερο και λουλούδια σαμπούκου, ενώ το δεύτερο «Tart de Bry» φτιαχνόταν από τυρί ruayn (ημίμαλακο τυρί αγελάδας του φθινοπώρου), κρόκους αυγών και αλεσμένη πιπερόριζα.

Η είσοδος στις ΗΠΑ

Στα τέλη του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη, εφευρέθηκε το τυρί κρέμα, το οποίο γρήγορα έγινε το πιο δημοφιλές είδος τυριού που χρησιμοποιείται για cheesecakes.

Οπότε, μπορεί το σημερινό cheesecake να το χρωστάμε στις ΗΠΑ, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό θεωρείται (ιστορικά) ελληνική.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button