Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Πώς δημιουργήθηκε το πληκτρολόγιο και γιατί τα γράμματα δεν είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Όλα ξεκίνησαν με τις πρώτες γραφομηχανές. Η πρώτη απόπειρα κατασκευής μίας τέτοιας μηχανής, η οποία θα έδινε γράμματα τυπογραφικού χαρακτήρα, έγινε από τον Άγγλο Henry Mill, το 1714.

Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και μελετών, το 1867, ο Christopher Latham Scholes έφτιαξε μια αρκετά πρακτική μηχανή η οποία έμοιαζε πολύ στο σχεδιασμό που γνωρίζουμε σήμερα.

Αρχικά τα γράμματα στο πληκτρολόγιο ήταν με αλφαβητική σειρά. Συχνά, όμως, οι γραφομηχανές παρουσίαζαν πολλά προβλήματα, επειδή οι μοχλοί των γραμμάτων μπλέκονταν με αποτέλεσμα η γραφομηχανή να «μπλοκάρει». Ο λόγος ήταν η μεγάλη ταχύτητα που δακτυλογραφούσαν οι γραμματείς.

NOVA

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά των δακτυλογράφων, με σκοπό να μην κολλάνε οι βραχίονες.

Έτσι, αποφασίστηκε, τα γράμματα τα οποία συχνά γράφονται το ένα μετά το άλλο να απομακρυνθούν, ώστε οι βραχίονες που τα ένωναν να ήταν μακριά ο ένας με τον άλλον.

Mechanical Solutions

Επίσης, κάθε γραμμή πλήκτρων είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε για μηχανολογικούς σκοπούς, καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο.

Η διάταξη έχει παραμείνει και στα σημερινά ηλεκτρονικά πληκτρολόγια.

O Scholes χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια μελέτης για να βρει τη σωστή σειρά των γραμμάτων που θα μείωναν τα κολλήματα των βραχιόνων και τα λάθη. Βοηθός του σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος τον βοήθησε να αναλύσει τα πιο συνηθισμένα ζεύγη γραμμάτων στην αγγλική γλώσσα.

Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια αυτή, υπαγόρευσε τελικά, μία διάταξη του πληκτρολογίου γνωστή με το όνομα «QWERTY».

Το όνομά του προέρχεται από τα πρώτα έξι γράμματα που βρίσκονται στην αριστερή μεριά της πάνω γραμμής πλήκτρων του πληκτρολογίου.

Αποτέλεσμα ήταν, η ταχύτητα των γραμματέων να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, διότι η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα δάχτυλα για την πληκτρολόγηση μίας λέξης ήταν μεγαλύτερη.

Το 1873 ο Σολς πούλησε τα κατασκευαστικά δικαιώματα στην εταιρία E. Remington and Son

Ωστόσο πολλοί θα αναρωτήθηκατε πώς γίνεται να πληκτρολογούμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα σήμερα εφόσον το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε για να την μειώσει.

Ο λόγος είναι πως στη σημερινή εποχή τα σημερινά πληκτρολόγια από κάτω έχουν μια ελαστική μεμβράνη αντί για μεταλλικούς βραχίονες.

Το QWERTY είχε διαμορφωθεί με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας πληκτρολόγησης της γραφομηχανής και έχει καθιερωθεί έως σήμερα στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια λόγω του φαινομένου δικτύων αλλά και την έλλειψη σημαντικών πλεονεκτημάτων άλλων σχημάτων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
MaxMag

Σχετικά άρθρα

Back to top button