Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: Η αρχή του τέλους του ναζισμού το 1941

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα! Το 1941 ο Χίτλερ «μεθυσμένος» από τις  νίκες και τον υπερσύγχρονο στρατό που είχε «χτίσει» κάνει την κίνηση που θα αποδειχτεί η αρχή του τέλους του. Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

“Ο Μπολσεβικισμός θα τελειώσει από εμάς μια και καλή. Η χώρα των υπανθρώπων κομμουνιστών Σλάβων και Εβραίων θα ισοπεδωθεί”,έλεγε ο Χίτλερ και ο Γκέμπελς  μετέφερε το μήνυμά του. Οι Μπολσεβίκοι ευτυχώς τους συνέτριψαν,τους κυνήγησαν μέχρι το Βερολίνο και γκρέμισαν το τέρας του ναζισμού. Μεσολάβησαν μερικά χρόνια και εκατομμύρια θυμάτων. Η Γερμανία για δεύτερη φορά έπνιγε όλη την Ευρώπη στο αίμα.

NOVA

Η πραγματική αιτία της εμμονής του Χίτλερ για εισβολή στη Σοβιετική Ένωση είχε να κάνει με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που η Γερμανία είχε ανάγκη για την επιβίωσή της στρατιωτικά.

Το σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και την Ναζιστική Γερμανία που είχαν υπογράψει το 1939 οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Μολότοφ και ο Ρίμπεντροπ, είχε δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη Γερμανία να “τελειώνει” με την υπόλοιπη Ευρώπη και να μπορεί απερίσπαστη να ασχοληθεί με την Σοβιετική Ένωση.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Μέχρι την 21 Ιουνίου 1941  η Γερμανική πολεμική μηχανή, έδειχνε αήττητη.Με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα αυτό θα τελείωνε,αλλά ο Χίτλερ δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Ήταν η πιο αιματηρή επιχείρηση:

Mechanical Solutions

Οι Σοβιετικοί θα έχαναν περισσότερες από 25.000.000 ψυχές και οι Γερμανοί θα μετρούσαν περισσότερους από 5.000.000 νεκρούς. Το 70% των πολεμικών επιχειρήσεων ολόκληρου του Β παγκοσμίου πολέμου, έγιναν στα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης.

Η επιχείρηση πήρε το όνομά της από  τον Μεσαιωνικό Γερμανό Βασιλιά και ιππότη Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα που οργάνωσε την -αποτυχημένη- Γ σταυροφορία για να απελευθερώσει τους Άγιους τόπους. Το σχέδιο είχε την υπογραφή του Χίτλερ που είχε απορρίψει τα σχέδια των επιτελών του.Ήταν ένα σχέδιο δύο φάσεων:

Με αστραπιαίο πόλεμο θα καταλαμβάνονταν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και πριν ξεκινήσει ο βαρύς Ρωσικός χειμώνας, οι πόλεις Μινσκ (Λευκορωσία) Κίεβο (Ουκρανία) και Λένινγκραντ ( η πάλαι ποτέ Αγία Πετρούπολη). Στη συνέχεια όλες οι Γερμανικές δυνάμεις θα “έπεφταν” να ισοπεδώσουν την πρωτεύουσα της χώρας του Στάλιν, τη Μόσχα. Η Β φάση θα ξεκινούσε στα τέλη της άνοιξης του επόμενου χρόνου (1942) όταν θα είχε περάσει ο χειμώνας και περιελάμβανε την κατάληψη όλων των περιοχών (από τον Καύκασο μέχρι το το Ντον) που ήταν πλουτοπαραγωγικές.

Όλα έμοιαζαν εύκολα στην αρχή. 3.000.000 άνδρες, 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα, πέρασαν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Κόκκινος Στρατός  ήταν ένας στρατός διαλυμένος και  αποψιλωμένος από τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν από ικανούς αξιωματικούς, ένας στρατός δίχως όραμα και δίχως ηθικό. Μέχρι τον χειμώνα η κατάσταση άλλαξε και ανατράπηκε άρδην.

Ικανότατα στελέχη επάνδρωσαν τον Κόκκινο στρατό, οι στρατιώτες πολεμούσαν για τις οικογένειες τους που οι Ναζί εξολόθρευαν με ρυθμούς γενοκτονίας .

Τέσσερις μάχες έκριναν την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα:

Α) Η μάχη του Λένινγκραντ,

Β) η Μάχη της Μόσχας (οι μοναδικές πόλεις που δεν έπεσαν και οι υπερασπιστές τις κράτησαν πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος αλλά προξένησαν απίστευτες απώλειες και τσάκισαν το ηθικό του μέχρι τότε αήττητου γερμανικού στρατεύματος).

Γ) Η Μάχη του Στάλινγκραντ (η φονικότερη μάχη του πολέμου. 22 γερμανικές ταξιαρχίες διαλύθηκαν και μια Στρατιά παραδόθηκε. Στο Στάλινγκραντ οι Σοβιετικοί μέτρησαν 1.169.619 νεκρούς στρατιώτες και πολίτες και οι Γερμανοί 841.000 στρατιώτες. Το ουσιαστικότερο γεγονός είναι πως οι Γερμανοί δεν πήραν τα πετρέλαια του Καυκάσου και δεν έφτασαν στο Μπακού. Στις επόμενες επιχειρήσεις πλέον δεν θα είχαν πετρέλαιο να κινούν τα οχήματα τους.)

Δ) η Μάχη του Κούρσκ. Η μεγαλύτερη αρματομαχία και συγκέντρωση ατσαλιού, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συντριπτική ήττα των Γερμανών που από τότε και μετά άρχισαν να αμύνονται και να υποχωρούν ενώ οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν την μεγάλη αντεπίθεση τους με τελικό σταθμό το Βερολίνο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button