Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

6 Αυγούστου, Χιροσίμα: Η ημέρα που η υφήλιος βυθίστηκε στο πένθος

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Ηταν 6 Αυγούστου του 1945 όταν σίγησε όλη η ανθρωπότητα μπροστά στην πρώτη πυρηνική επίθεση της Ιστορίας, με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από βόμβα ουρανίου 235 η οποία άφησε την Ιαπωνία να «αιμορραγεί» και όλη την υφήλιο να κρατά την ανάσα της βυθισμένη στον τρόμο. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα τελείωνε μόλις λίγες ημέρες αργότερα.

Mechanical Solutions

Μετά από απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ο οποίος την αιτιολόγησε λέγοντας πως ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερες θυσίες για τους στρατιώτες των ΗΠΑ, αλλά για τους περισσότερους ως μια επίδειξη δύναμης στη Σοβιετική Ενωση και όλο τον κόσμο, στις 6 Αυγούστου του 1945, μετά από έγγραφη διαταγή του Τρούμαν, ο Συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού στο οποίο έδωσε το όνομα της μητέρας του «Enola Gay», ανέλαβε την ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στην ιστορία.

Η βόμβα η οποία ήταν τύπου ουρανίου 235, δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και αποφασίστηκε να κάνει «πρεμιέρα» στην Χιροσίμα χωρίς ωστόσο οι ΗΠΑ να έχουν υπολογίσει ακριβώς τις συνέπειες (ή τουλάχιστον έτσι υποστήριξαν αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αργότερα). Μόλις η βόμβα με το προσωνύμιο «Little Boy» (μικρό αγόρι) εξερράγη, μια πραγματική κόλαση εξαπλώθηκε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Αν και συνήθως οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν με φέιγ- βολάν για τις βομβιστικές επιθέσεις, στην περίπτωση της Χιροσίμα επιλέχθηκε να γίνει η επίθεση απροειδοποίητα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα της έκρηξης η οποία μπορεί να κατέληγε σε «φιάσκο» και δεύτερον επειδή σε περίπτωση πλήρους επιτυχίας, οι ΗΠΑ ήθελαν να επενδύσουν στο ψυχολογικό σοκ που θα προκαλούσε η πυρηνική βόμβα και να επιτευχθεί η παράδοση της Ιαπωνίας.

Ο Βομβαρδισμός της Χιροσίμα:

Η βόμβα «Little Boy» εκτοξεύθηκε στις 08:15 και έκανε 43 δευτερόλεπτα να αγγίξει το έδαφος. Λόγω του αντίθετου ανέμου, δεν χτύπησε τον κεντρικό στόχο ο οποίος ήταν η γέφυρα Αιοι, αλλά την χειρουργική κλινική Σίμα. Η Κόλαση μόλις είχε χτυπήσει την Ιαπωνία.

Περίπου το 30% των κατοίκων της Χιροσίμα (70-80 χιλιάδες άνθρωποι), βρήκε τραγικό θάνατο με το που εξερράγη η βόμβα ενώ άλλοι 70 χιλιάδες τραυματίστηκαν σοβαρά. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και οι ιατρικές υπηρεσίες της πόλης, καθώς το 90% των γιατρών και το 93% των νοσοκόμων, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Η «ακτίνα» καταστροφής της βόμβας, ήταν περίπου 1,6 χιλιόμετρα καταστρέφοντας κυριολεκτικά την πόλη. Οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι αντίστοιχες της Ιαπωνίας αναφέρουν πως το 69% των κτιρίων της Χιροσίμα έγινε στάχτη.

Στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, ήρθαν να προστεθούν και άλλοι θάνατοι από τις παρενέργειες της ραδιενέργειας, με περίπου 2.000 θανάτους από καρκίνο να ακολουθούν στους επόμενους μήνες και το wikipedia να υποστηρίζει πως τα επόμενα χρόνια λόγω της ραδιενέργειας ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τις 100.000.

Από την πόλη, η οποία ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, διασώθηκε μόνο ο θόλος και ο σκελετός του κτιρίου που στέγαζε την «Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα», ο οποίος πλέον αποκαλείται «Ο θόλος της Α βόμβας», ενώ οι επιζήσαντες από την τρομερή καταστροφή, ονομάστηκαν «χαμπακούσα».

Τρεις μόλις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν και δεύτερη βόμβα, αυτή τη φορά πλουτωνίου στο Ναγκασάκι με την ονομασία «Fat Man» (χοντρός άνδρας) προκαλώντας εξίσου μεγάλες καταστροφές. Πριν προλάβουν να ρίξουν και την επόμενη, η Ιαπωνία παραδόθηκε. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά το μαρτύριο των κατοίκων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, μόλις είχε ξεκινήσει.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button