Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

11 Μαρτίου 2011: Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ηταν 11 Μαρτίου του 2011 όταν ο χρόνος στην Ιαπωνία, αλλά και στο υπόλοιπο κόσμο, πάγωσε από τoν σεισμό των 9 ρίχτερ που έπληξαν τη Φουκουσίμα.

Το πλήγμα από τον πολύ ισχυρό σεισμό ήταν τριπλό αφού, εκτός από τα κτίρια που κατέστρεψε, προκάλεσε τη δημιουργία τσουνάμι και οδήγησε στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

NOVA

Μάλιστα, ο σεισμός στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας συγκλόνισε όλο το αρχιπέλαγος και έγινε αισθητός ως την Κίνα. Σήμερα, ο ιαπωνικός λαός τιμά τη μνήμη της 12ης επετείου εκείνης της αποφράδας ημέρας, όπου ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, σημάδεψε τις ζωές τους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη χώρα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στις 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδος), την ώρα που η Γη σείστηκε.  Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, τα κύματα του οποίου είχαν ορισμένες φορές το ύψος κτιρίων, σαρώνοντας την περιοχή. Στο τσουνάμι αποδίδεται κυρίως ο βαρύς απολογισμός των σχεδόν 18.500 νεκρών ή αγνοουμένων της καταστροφής.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα

Το πυρηνικό δυστύχημα που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να προκληθεί τήξη των πυρήνων τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και κατέστησε ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες για χρόνια.

Σε πάνω από 1.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νομό της Φουκουσίμα, δηλαδή στο 12% της έκτασής της, απαγορευόταν η πρόσβαση τους μήνες μετά την καταστροφή.

Mechanical Solutions

Έκτοτε γιγάντιες εργασίες για την απορρύπανση επέτρεψαν να μειωθεί η έκταση των μη κατοικήσιμων ζωνών στα 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή στο 2,4% του νομού.

Η ιαπωνική δικαιοσύνη επικύρωσε στα μέσα Ιανουαρίου την αθώωση τριών πρώην αξιωματούχων της Tepco, της εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα –τα μόνα φυσικά πρόσωπα που δικάστηκαν για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο της καταστροφής– οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία για αμέλεια στο δυστύχημα του 2011.

Οι εργασίες για την απορρύπανση και τη διάλυση του σταθμού αναμένεται να χρειαστούν ακόμη δεκαετίες.

Ένα από τα κρίσιμα σημεία είναι η διαχείριση των πάνω από ένα εκατομμύριο τόνων μολυσμένου ύδατος που έχουν συσσωρευτεί στον χώρο του σταθμού, οι οποίοι προέρχονται από τη βροχή, τα υπόγεια ύδατα και τις απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.

Τα ύδατα αυτά έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για τον καθαρισμό τους, αλλά το τρίτιο, ένα ραδιενεργό στοιχείο, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο παρά μόνον σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, δεν έχει εξαλειφθεί.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος την πολύ σταδιακή ρίψη αυτού του ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα αμφιλεγόμενο έργο που έχει λάβει ωστόσο θετική γνωμοδότηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος το επιβλέπει, και τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο