Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
LIFE

Γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα στο Λασίθι

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Χωρίζοντας την Κρήτη βάσει προσανατολισμού, θα λέγαμε πως εκεί, στην πιο ανατολική άκρη της, σήμερα καταναλώνουν τα περισσότερα άγρια χόρτα και μανιτάρια στο νησί, γιατί υπάρχουν ακόμη κάποια «απάτητα» μέρη.

Χωρισμένο θαρρείς το Λασίθι στα δύο, έχει από τη μία τα οροπέδια και την ορεινή ζώνη, που ακόμη και το καλοκαίρι κρατάνε καλές δροσιές και από την άλλη την παραλιακή ζώνη, από τον Άγιο (Νικόλαο) και την Ιεράπετρα μέχρι τη Σητεία και το νότο. Στα ψηλά, μπορεί Αύγουστο μήνα να βρείτε χλωροκούκια (φρέσκα κουκιά), μεζέ μοναδικό για τη ρακή και στα παράλια υπαίθριες τομάτες, τον Δεκέμβριο. Όλες αυτές οι διαφορές αποτυπώνονται στη λασιθιώτικη κουζίνα, που κατά βάση στηρίζεται στα μποστανικά της.

NOVA

Το κατ’ εξοχήν πιάτο του καλοκαιριού είναι η σοφεγάδα, που αποτυπώνει ολόκληρη τη φιλοσοφία της λασιθιώτικης και κατ’ επέκταση κρητικής μαγειρικής. Είναι ένα χορτοφαγικό φαγητό, μόνο που στην Κρήτη δεν περνάει από το μυαλό κανενός να δηλώσει χορτοφάγος. Τρώνε χόρτα γιατί τα αγαπούν, είναι στοιχείο της μαγειρικής τους κουλτούρας. Στην πλατιά κατσαρόλα μπαίνουν στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κολοκυθάκια, κρεμμύδι και πατάτες, κομμένες σε κύβους, φασολάκια (της μπαμπακιάς, με τους μικρούς καρπούς, που τα λένε και συμιανά, και τα πιο στρογγυλά, τα ασπροκόλια), μαζί μπάμιες, μικρές πιπεριές, σκόρδα, ντομάτα, φύλλα από τη γούλα, μελιτζάνες, βλίτα και στρούφιγγα (στύφνο) – σε μικρή αναλογία γιατί είναι πικρός. Αυτό είναι το εμβληματικό πιάτο του καλοκαιριού, που αποτυπώνει μαζί τη λιτότητα και ταυτόχρονα την πληθωρικότητα των τεχνικών και της γεύσης.

Στο οροπέδιο, το χοιρινό με πατάτες ντόπιες στον φούρνο έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ντόπια κουζίνα, όπως και η σούπα με αλανιάρη κόκορα ή κότα, που προσφέρεται και στα γλέντια ή στους γάμους, στο τέλος μετά από πολύωρη οινοποσία.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Δεινοί ψαράδες αλλά και ψαροφάγοι θεωρούνται οι Σητειακοί που ψαρεύουν στις Διονυσάδες και οι Γεραπετρίτες, με συνταγές σαν την κακαβιά του Λιβυκού, τη διάσημη ψαρόσουπά τους με σκορπίνες, τα τηγανητά μπαρμπούνια, τα ψητά μεγάλα ψάρια.

Οι νοικοκυρές της Σητείας φημίζονται για τα ξεροτήγανα και τα υπόλοιπα γλυκά τους, περισσότερο εκεί από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κρήτης.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
travel.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο