ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό;

Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση, η οποία ταρακούνησε ολοκλήρη την Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη, και προκάλεσε, όπως φαίνεται, μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη, κρίνεται απαραίτητο να γίνει μια ανακεφαλαίωση, ως προς τον τρόπο αντίδρασης απέναντι σε έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Πριν τον σεισμό

caffeine adv2020b

Το πιο σημαντικό βήμα, αφορά στην πρόληψη και στην κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να υπάρχουν τρόποι προστασίας από έναν ξαφνικό σεισμό. Έτσι, είναι πολύ βασικό, στην οικεία ή στον χώρο εργασίας να υπάρχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Επίσης, η διαρρύθμιση του χώρου, πρέπει να γίνεται με τα βαρύτερα αντικείμενα σε χαμηλά σημεία, και τα πιο ελαφριά στα ψηλά σημεία. Όλα τα μεγάλα αντικείμενα, τα οποία προορίζονται για τοίχους (καθρέφτες, ράφια, κάδρα) , πρέπει να στερεώνονται σωστά και να βρίσκονται μακρυά από σημεία, όπως κρεβάτια, καναπέδες, τραπέζια κ.α. Ακόμη, οι ενδεχόμενες ρωγμές στα ταβάνια και στα θεμέλια του σπιτιού, είναι σημαντικό να επισκευάζονται άμεσα, ενώ, τυχόν εύφλεκτα υλικά, πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλά και ασφαλή σημεία.

Κατά την διάρκεια του σεισμού

neratzoulis neo

Κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης, το κλείδι είναι η ψυγχραιμία. Με ελαχιστοποιημένα βήματα, πρέπει να εντοπίσουμε το ασφαλέστερο κοντινό μέρος και στη συνέχεια να καλυφθούμε από αυτό, μέχρι να σταματήσει ο σεισμός. Ακόμη, πρέπει να μένουμε μακρυά από εύθραυστα αντικείμενα, και φυσικά να μην χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες. Αν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να μείνουμε σε απόσταση από κτήρια και καλώδια. Αν κάποιος οδηγάει την ώρα του σεισμού, καλό είναι να σταματήσει σε ένα ασφαλές σημείο, αποφεύγοντας δρόμους, γέφυρες ή ράμπες που θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από το σεισμό. Τέλος, εαν βρίσκεστε κάτω από συντρίμμια, πρέπει να αποφύγετε την προσπάθεια μετακίνησης, αλλά αντιθέτως, ενδείκνυται να χτυπήσετε ένα σωλήνα ή έναν τοίχο προκειμένου να σας ακούσουν οι διασώστες. Προσοχή! Μην φωνάξετε παρά μόνο ως έσχατη λύση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσετε επικίνδυνες ποσότητες σκόνης.

Μετά τον σεισμό

Μετά από το τέλος ενός σεισμού, συνήθως έρχονται μετασεισμοί, οι οποίο είναι δονήσεις λιγότερο βίαιες, αλλά οι οποίες μπορούν να είναι αρκετά ισχυρές για να κάνουν επιπλέον ζημιά. Για τον λόγο αυτό, όταν σταματήσει η δόνηση, κοιτάξτε γύρω σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προχωρήσετε και στη συνέχεια, βοηθήστε τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Είναι σημαντικό να ελέγξετε αν έχει προκλήθεί κάποια πυρκαγιά και αν ναι, να πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Θυμηθείτε! Πρέπει να χρησιμοποιείται το τηλέφωνό σας μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τέλος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση μετά από σεισμό, καθώς τα φανάρια ενδεχόμενως να μην λειτουργούν.

Back to top button