ΥΓΕΙΑ

Σουρβίνος | Μεταδοτικότερη κατά 74% η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Για τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.

Ακόμη πιο μεταδοτικό και από το βρετανικό φαίνεται πως είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική, υποστήριξε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

neratzoulis neo

“Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Βρετανίας, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορονοϊού, με τα συμπτώματα να είναι ακριβώς τα ίδια, ενώ η έντασή τους δεν αλλάζει.

“Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δούμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας”, συμπλήρωσε.

“Υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα πολύ υψηλά ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες, αλλά και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους. Οι μελέτες και σε αυτά τα εμβόλια, αλλά και τα δύο εμβόλια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν σύντομα, έχουν δείξει ότι έχουν αποσοβήσει σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας”, είπε ο καθηγητής.
Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button