Τρίτη, 20 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΕ | Τι αλλάζει στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων

ΕΕ | Τι αλλάζει στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Τροποποιήσεις στην ημερομηνία λήξης των τροφίμων, όπως αυτή αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων, αναμένεται να έρθουν από του χρόνου, σύμφωνα με όσα δήλωσε προσφάτως σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο τεχνολόγος τροφίμων και επιθεωρητής ασφάλειας τροφίμων, Νίκος Γκιώνης.

Οι σχετικές αλλαγές βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να εφαρμοστούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σκοπός των εν λόγω μέτρων είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.

mechanical adv 2021

Οι τρεις επιλογές που εξετάζονται:

  • Περαιτέρω προσθήκες στη λίστα των προϊόντων που υποχρεούνται να έχουν μια ημερομηνία λήξης όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, ο καφές και το τσάι. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι να καταργηθεί οριστικά η έννοια της ημερομηνίας λήξης, δηλαδή της ημερομηνίας ελάχιστης διαθεσιμότητας και να παραμείνει μόνο το ανάλωση έως.
  • Και η τρίτη επιλογή είναι η αλλαγή στο λεκτικό που αναγράφεται στις συσκευασίες έτσι ώστε να γίνεται πλήρως κατανοητή η διαφορά μεταξύ του «ανάλωση εώς» και «ανάλωση κατά προτίμηση».
apostolakis adv 2

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια από τις τρεις αλλαγές θα εφαρμοστεί από το 2022.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γκιώνης, το 50% των Ευρωπαίων καταναλωτών αντιμετωπίζουν αδιακρίτως τις δύο ενδείξεις «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Η ένδειξη «ανάλωση έως» αναγράφεται σε αλλοιώσιμα τρόφιμα και αφορά την ασφάλεια τροφίμων, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» συναντάται σε μη ευπαθή τρόφιμα και σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εφόσον να προϊόν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να καταναλωθεί για ορισμένο διάστημα και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας, αλλά ενδεχομένως δεν θα έχει πλέον τη βέλτιστη ποιότητα.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble