ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα σκουλήκια που τρώνε και ανακυκλώνουν πλαστικά!

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σκουλήκια που τρώνε το πλαστικό; Γιατί όχι, απαντούν οι επιστήμονες, οι οποίοι βλέπουν στο Zophobas – ένα είδος εντόμου, το οποίο είναι γνωστό και ως σούπερ-σκουλήκι – τη λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης.

Κι αυτό, διότι επιστήμονες από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι το Zophobas καταναλώνει και χωνεύει, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα στην υγεία του, μεγάλες ποσότητες πολυστερίνης, χάρη σ’ ένα ειδικό ένζυμο στο έντερο.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα σημαντικό άλμα στον τομέα της ανακύκλωσης.  «Τα σούπερ-σκουλήκια μπορούν να λειτουργήσουν ως μίνι εργοστάσια ανακύκλωσης, τεμαχίζοντας την πολυστερίνη με τα δόντια τους και χωνεύοντάς την με τα βακτήρια στο έντερό τους» δήλωσε στο BBC ο δρ Chris Rinke.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αρκετά ένζυμα στο έντερο των σούπερ-σκουληκιών, τα οποία είχαν την ικανότητα να αποσυνθέτουν την πολυστερίνη και το στυρένιο. Αμφότερα χρησιμοποιούνται σε κουτιά και άλλα αντικείμενα, όπως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα υλικά μονώσεων.  Στόχος πλέον, είναι οι ειδικοί να ανακαλύψουν ποιο ακριβώς ένζυμο είναι πιο αποτελεσματικό, ώστε να το αναπαράγουν σε μαζική κλίμακα. Μ’ αυτό τον τρόπο, το πλαστικό θα τεμαχίζεται μηχανικά και κατόπιν θα υποβάλλεται σε επεξεργασία από το εν λόγω ένζυμο.

“IN_AND_OUT

«Τα προϊόντα από τη διάσπαση θα μπορούν  να χρησιμοποιούνται από άλλους μικροοργανισμούς για τη δημιουργία υψηλής αξίας ενώσεων, όπως τα βιο-πλαστικά» τόνισε ο Rinke.  «Αυτή η έρευνα είναι σημαντική για τη μετάφραση και τη χρήση αυτού του είδους του ενζύμου στην ανακύκλωση» έσπευσε να συμπληρώσει, καταλήγοντας.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς εξακολουθούν να τίθενται ερωτήματα για την τεχνική και το εύρος αναπαραγωγής των ενζύμων, τα οποία θα αξιοποιούνται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ερωτήματα, τα οποία καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button