ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρωτοποριακά εστιατόρια, στην υπηρεσία των φτωχών και του περιβάλλοντοςΤον ειλικρινή θαυμασμό και την αμέριστη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας έχει αποσπάσει το φιλόδοξο πρότζεκτ του Massimo Bottura, ονόματι «Food for Soul».

Μέσω αυτού, ο δημοφιλής Ιταλός σεφ έχει θέσει ως στόχο την παροχή τροφής στους απόρους και συνάμα τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, περιορίζοντας τις επακόλουθες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου, ξεκίνησε στο Λονδίνο η λειτουργία της ιδιότυπης κοινοτικής κουζίνας «Refettorio Felix», η οποία σερβίρει καθημερινά μεσημεριανό σε επισκέπτες που στερούνται οικονομικής άνεσης ακόμα και για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Το μενού της κουζίνας μεταβάλλεται συνεχώς, ανάλογα με την τροφοδοσία που της παρέχει η τοπική φιλανθρωπική οργάνωση «The Felix Project», η οποία συλλέγει τρόφιμα που μένουν στα αζήτητα από τους εύπορους καταναλωτές. Έτσι, από το περίσσευμα των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά, δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοποριακή κουζίνα, που μάλιστα έχει φιλοξενήσει επιφανείς σεφ, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Αρχικά, η ιδέα είχε πάρει σάρκα και οστά στην πατρίδα του Bottura, με το άνοιγμα του Refettorio Ambrosiano στην υποβαθμισμένη συνοικία Greco του Μιλάνου, όπου φιλοξενούνται αρκετοί άστεγοι και πρόσφυγες. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας και το Refettorio Gastromotiva, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν εκεί το 2016 (σ.σ. εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία). Έτσι, λειτουργώντας αποκλειστικά με τρόφιμα που επρόκειτο να βρεθούν στον κάλαθο των απορριμμάτων, ο Bottura δείχνει τον δρόμο για το πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον.

swell adv 2021

Στην ΕΕ, κάθε χρόνο σπαταλώνται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, οι οποίοι αποτελούν το 20% της συνολικής παραγωγής.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button