ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο ρυμουλκείται στη Σκωτία από τη Νορβηγία

Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας βρίσκεται υπό κατασκευή στη Σκωτία, μετά τη ρυμούλκηση της πρώτης εκ των τεσσάρων γιγάντιων ανεμογεννητριών του έργου από τη Νορβηγία.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις μεγάλες αιολικές δομές να επιπλέουν σε ιδιαίτερα βαθιά νερά, έως και 1.000 μέτρα, όπου δεν μπορούν να εγκατασταθούν οι συμβατικές υπεράκτιες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

caffeine adv2020b

Η πρώτη από τις ανεμογεννήτριες, με ύψος 175 μέτρα και βάρος 10.000 τόνους, έχει εγκατασταθεί στην μονάδα Hywind, 40 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της τοποθεσίας Πίτερχεντ στη βόρεια Σκωτία. Οι λεπίδες της ανεμογεννήτριας λειτουργούν με έξυπνο λογισμικό το οποίο τις περιστρέφει αποκρινόμενο στις κινήσεις του ανέμου, των κυμάτων και των ωκεάνιων ρευμάτων.

Η ανεμογεννήτρια ρυμουλκήθηκε από τη Νορβηγία, όπου τέσσερις άλλες ανεμογεννήτριες περιμένουν να μεταφερθούν για τη δοκιμαστική μονάδα παραγωγής 30 μεγαβάτ, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 20.000 σπιτιών.

neratzoulis neo

«Το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αιολική τεχνολογία ανοικτής θάλασσας και ενδεχομένως ανοίγει ελκυστικές νέες αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Statoil, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία τα τελευταία έξι χρόνια, στοχεύοντας στις αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Εξάλλου, η Σκωτία σημείωσε ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας τον Ιούνιο, αυξάνοντάς την κατά 24% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2016.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button