Περιβάλλον

Ποιος μήκυτας απειλεί με εξαφάνιση τις μπανάνες

Η μπανάνα εκπέμπει S.O.S. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι φυτείες μπανάνας αντιμετωπίζουν μια σημαντική απειλή: τον μύκητα «tropical race 4»που εξαπλώνεται σαν επιδημία όπου υπάρχουν καλλιέργειες του αγαπημένου φρούτου.

Ο συγκεκριμένος μύκητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδονησία. Η «επιδημία» έχει εξαπλωθεί στη Μοζαμβίκη και την Ιορδανία, ενώ ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι έχει χτυπήσει και σημαντικές φυτείες στη Λατινική Αμερική.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο «tropical race 4», που αναπτύχθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καταστρέψει μέχρι και το 85 % της παγκόσμιας παραγωγής μπανάνας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται σε συναγερμό μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού της μπανάνας, καθώς αποτελεί βασική τροφή για περίπου 410 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, οι οποίοι λαμβάνουν το 1/3 των θερμίδων που χρειάζονται ημερησίως τρώγοντας τις μπανάνες ωμές, τηγανητές ή αποξηραμένες.


Οι καλλιέργειες μπανάνας σε όλο τον κόσμο αποτιμώνται σε 26 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες. Στην αγορά μπανάνας κυριαρχούν μεγάλες πολυεθνικές όπως η Chiquita, η Dole και η Fyffes.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για τον επικίνδυνο μύκητα.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button