ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιος μήκυτας απειλεί με εξαφάνιση τις μπανάνεςΗ μπανάνα εκπέμπει S.O.S. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι φυτείες μπανάνας αντιμετωπίζουν μια σημαντική απειλή: τον μύκητα «tropical race 4»που εξαπλώνεται σαν επιδημία όπου υπάρχουν καλλιέργειες του αγαπημένου φρούτου.Ο συγκεκριμένος μύκητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδονησία. Η «επιδημία» έχει εξαπλωθεί στη Μοζαμβίκη και την Ιορδανία, ενώ ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι έχει χτυπήσει και σημαντικές φυτείες στη Λατινική Αμερική.

Ο «tropical race 4», που αναπτύχθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καταστρέψει μέχρι και το 85 % της παγκόσμιας παραγωγής μπανάνας.Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται σε συναγερμό μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού της μπανάνας, καθώς αποτελεί βασική τροφή για περίπου 410 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, οι οποίοι λαμβάνουν το 1/3 των θερμίδων που χρειάζονται ημερησίως τρώγοντας τις μπανάνες ωμές, τηγανητές ή αποξηραμένες.

Οι καλλιέργειες μπανάνας σε όλο τον κόσμο αποτιμώνται σε 26 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες. Στην αγορά μπανάνας κυριαρχούν μεγάλες πολυεθνικές όπως η Chiquita, η Dole και η Fyffes.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για τον επικίνδυνο μύκητα.Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close