Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟι επιστήμονες συνιστούν να μένουν οι γάτες μέσα στο σπίτι

Οι επιστήμονες συνιστούν να μένουν οι γάτες μέσα στο σπίτι

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Την προσοχή εκείνων που φιλοξενούν οικόσιτες γάτες εφιστούν οι επιστήμονες, καλώντας τους να κρατάνε τα κατοικίδιά τους μέσα στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση από κάποιο παράσιτο.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society of London, οι γάτες που βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα ή από παθογόνους παράγοντες σε σχέση με όσες βρίσκονται μέσα στο σπίτι.

mechanical adv 2021

Μάλιστα, κατά τους συγγραφείς της έρευνας, οι ιδιοκτήτες των αιλουροειδών θα πρέπει να προσέχουν καθώς κάποιες από τις ασθένειες που κολλάνε οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους, μεταδίδονται και στον άνθρωπο.

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται τα οικόσιτα αιλουροειδή, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο ή ιό αν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι άγριες γάτες εκτιμάται ότι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινες κοινότητες ενώ αναζητούσαν τρωκτικά και εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Βάσει άλλων αναφορών, ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρείτο ιερό ζώο. Ωστόσο, έρευνα του 2007 κατέδειξε ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.

Η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή, αλλά στον αντίποδα, μπορεί να εκπαιδευτεί για να υπακούει σε απλές διαταγές. Επίσης, μαθαίνει να χειρίζεται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας.

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες σε όλον τον κόσμο.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-