ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμουΕγκαινιάστηκε στο Μαρόκο, κοντά στην έρημο Σαχάρα, το πρώτο ηλιακό πάρκο της χώρας με γερμανική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομία. Το πρώτο πάρκο ηλιακής ενέργειας του Μαρόκου (Noor 1) εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, με μεγαλοπρέπεια από το βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ ΣΤ’ κοντά στην έρημο Σαχάρα.

Μέχρι στιγμής το φιλόδοξο έργο, δεν έχει ακόμη πάρει την τελική του μορφή, αν και ήδη ένα σημαντικό κομμάτι του έχει τεθεί σε λειτουργία. Για την ώρα η ισχύς της παραγόμενης ενέργειας στο τμήμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί αγγίζει τα 160 Megawatt, ενώ όταν το πάρκο φτάσει την πλήρη έκτασή του (30 τ.χλμ.) αναμένεται να αγγίξει έως και τα 580 Μegawatt. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Μάλιστα αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 300.000 κατοίκων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

H Γερμανία συμμετέχει ενεργά στο επενδυτικό πρότζεκτ

Το φιλόδοξο έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, δίνοντας πνοή στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Με το έργο αυτό το Μαρόκο ευελπιστεί να μεταβεί ομαλά στην «πράσινη» ενέργεια, μειώνοντας την καύση άνθρακα κατά 200.000 τόνους. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας αποσκοπεί στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων, αφού προσβλέπει στην εισροή σημαντικών εσόδων στον εθνικό προϋπολογισμό έως το 2018.

swell adv 2021

Το Μαρόκο είναι μια φτωχή σε πετρέλαιο και ορυκτές ύλες χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του καλύπτεται με εισαγωγές ενεργειακών πόρων από όμορες βορειοαφρικανικές χώρες, όπως και από χώρες της Μέσης Ανατολής. Στόχος της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι, σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας, να καλύπτεται το 42% των συνολικών αναγκών από ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2020.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι στο έργο αυτό συμμετέχει δυναμικά η Γερμανία με υπέρογκα επενδυτικά κεφάλαια. Από το συνολικό κόστος κατασκευής των 2,2 δις ευρώ, τα 834 εκατομ. ευρώ καλύπτονται από επενδυτικά κονδύλια της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί από το Μάρτιο του 2015 να παράσχει στο Μαρόκο 484 εκατομ. ευρώ στο πλαίσιο προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας. Από αυτά, τα 430 εκατομ. ευρώ προορίζονταν ήδη για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button