Δευτέρα, 14 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί στα αστικά κέντρα

Οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί στα αστικά κέντρα

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Οι αστικές περιοχές του πλανήτη έχουν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις στα κύματα καύσωνα τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα οι παρατεταμένες περίοδοι ακραίων υψηλών θερμοκρασιών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πάνω από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το 1973 έως και το 2012, και μάλιστα ήταν πιο εμφανείς στα πιο πρόσφατα έτη που έχουν καταγραφεί.

Η έρευνα αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και των αμερικανικών πανεπιστημίων Northeastern, UCLA και Washington, και πρόκειται για την πρώτη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έκταση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα, εξετάζοντας τις διαφορές μεταξύ αστικών και μη αστικών περιοχών.

mechanical adv 2021

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα, περισσότερες από τις μισές περιοχές που μελετήθηκαν σημείωσαν μια σημαντική αύξηση του αριθμού των επιμέρους ακραία θερμών ημερών, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των μεμονωμένων ακραία θερμών νυχτών.

apostolakis adv 2

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων και ταχύτητας των ανέμων από τις ημερήσιες αναφορές του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων (NCDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγαλύτερο ενεργό αρχείο καιρικών δεδομένων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 650 αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 250.000 ατόμων  και τις ανακατέταξαν με βάση την εγγύτητα της περιοχής σε ένα σταθμό παρατήρησης, καθώς και τη διαθεσιμότητα πλήρων αρχείων καιρικών δεδομένων. Με βάση αυτά τα κριτήρια κατέληξαν σε 217 αστικές περιοχές με πλήρη αρχεία για την περίοδο 1973-2012.

Ως καύσωνες ορίστηκαν οι περίοδοι όπου η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το 99 τοις εκατό των ημερών για την περίοδο 1973-2012, και για μια συνεχή περίοδο έξι ή περισσοτέρων ημερών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των κυμάτων καύσωνα ανά αστική περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Από τα πέντε έτη με τον μεγαλύτερο αριθμό καυσώνων, τα τέσσερα ήταν τα πιο πρόσφατα έτη που έχουν καταγραφεί (2009, 2010, 2011 και 2012). Αντίθετα, τα κύματα ψυχρού καιρού και οι ημέρες με δυνατούς ανέμους μειώθηκαν αισθητά.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών στις αστικές περιοχές όσον αφορά τις κρίσιμες υποδομές, όπως και τα αστικά και παράκτια οικοσυστήματα και τη θαλάσσια ζωή.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ