ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδία: Παγετώνες μεγαλώνουν μέσα στην έρημο!Στη βόρεια Ινδία ψηλά παγόβουνα ξεχωρίζουν μέσα στην έρημο και αυτή η εικόνα είναι λογικό να προκαλεί τις εντυπώσεις των δεκάδων τουριστών που κατά καιρούς φτάνουν στη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Οι ντόπιοι εξηγούν πως είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο στο οποίο αν κάτσει ένας άνθρωπος στον ήλιο έχοντας τα πόδια του στη σκιά, μπορεί να πάθει ηλίαση και κρυοπαγήματα την ίδια στιγμή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τη γη ακόμα πιο ξηρή αφήνοντας τους αγρότες χωρίς νερό κατά τους κρίσιμους μήνες των καλλιεργειών, τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ η μόνη λύση φαίνεται πως είναι οι παγετώνες που αρχίζουν και λιώνουν πριν το καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό, ο Σόναμ Γουάντσακ, μηχανικός από την περιοχή Λαντάκ της βόρειας Ινδίας, εμπνεύστηκε το τεχνητό παγόβουνο ή αλλιώς την «παγωμένη στούπα», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι («στούπα» ονομάζουν οι Βουδιστές τους ναούς τους).

swell adv 2021

Ο Γουάντσακ ξεκίνησε την προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να συγκεντρώνουν νερό για να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους, να ποτίζουν τα ζώα τους αλλά και να πίνουν οι ίδιοι.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο άνδρας εμπνεύστηκε το σχέδιο το 2014 και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα τεχνητά παγόβουνα είναι σωλήνες, βαρύτητα και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι λειτουργικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Για τη λειτουργία του έργου κατ′ αρχάς ένας σωλήνας είναι τοποθετημένος κάτω από το έδαφος, συνδέοντας το εκάστοτε ρεύμα νερού με τη θέση που πρέπει να δημιουργηθεί ο παγετώνας, συνήθως κοντά σε ένα χωριό.

Το νερό πρέπει κυρίως να προέρχεται από το μεγαλύτερο υψόμετρο, συνήθως γύρω στα εξήντα μέτρα ή παραπάνω. Η θερμοκρασία που παρέχεται από τον αέρα ψύξης αναλαμβάνει να κάνει τα υπόλοιπα.

Οι αρμόδιες αρχές είναι τόσο εντυπωσιασμένες από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που σκέφτονται σοβαρά να υιοθετήσουν την ιδέα και να την εφαρμόσουν και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα.

Ο Σόναμ Γουάντσακ, σχεδιάζει ήδη να ταξιδέψει το καλοκαίρι στο Περού, προκειμένου να «κερδίσει» έναν ακόμη χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, έτσι ώστε να δουλέψει πάνω στο έργο του για να το βελτιώσει αλλά και για να δοκιμάσει νέα μεγαλύτερα παγόβουνα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Γουάντσακ θα χρειαστεί περίπου 125.000 δολάρια για να κατασκευάσει την πρώτη έκδοση πλήρους κλίμακας. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Rolex Wangchuk αποκομίζοντας κέρδη περίπου 105.000 λιρών.

Ο δημιουργός των τεχνητών παγόβουνων επιδιώκει επίσης να μετατρέψει τις δημιουργίες του σε τουριστικά αξιοθέατα που θα μαγνητίζουν όλο και περισσότερους τουρίστες.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button