ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «caretta caretta» εξακολουθεί να έρχεται στις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσειΣύμφωνα με τους ερευνητές του συλλόγου προστασίας της χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», η χελώνα caretta caretta συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει. Ήδη έχουν εντοπίσει και προστατέψει 28 φωλιές στο Ρέθυμνο, 24 φωλιές στα Χανιά και 21 στον κόλπο Μεσσαράς.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου: «Μπορεί η άφιξη των τουριστών να καθυστερεί, λόγω της πανδημίας και των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, όμως η θαλάσσια χελώνα Καρέττα παραμένει συνεπής, όπως χιλιάδες χρόνια τώρα, στο ραντεβού της με τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η πρώτη φωλιά καταγράφηκε στον κόλπο της Μεσσαράς στις 25 Μαΐου. Μάλιστα γνωστοποιούν και ένα ασυνήθιστο περιστατικό που συνέβη χθες το πρωί στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο. «Κατά την διάρκεια της πρωινής καταγραφής η Mahé Le Blet, εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από τη Γαλλία, βρήκε ίχνη χελώνας να κατευθύνονται από τη θάλασσα προς μία παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο.

Βλέποντας ότι τα ίχνη είχαν περάσει την πύλη του ξενοδοχείου που ήταν ανοιχτή, μπήκε στον χώρο και βρήκε την χελώνα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Μετά την έκπληξή της Mahé και αφού επικοινώνησε με την ομάδα της βούτηξε αποφασιστικά στην πισίνα και σε 5 λεπτά έβγαλε τη χελώνα με τη βοήθεια ενός ακόμα εθελοντή και ενός πολίτη. Την μετέφεραν στην παραλία και την άφησαν να πάει προς την θάλασσα, όπου η χελώνα επέστρεψε μετά από τη νυχτερινή της περιπέτεια».

swell adv 2021

Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στις περιοχές αναπαραγωγής της Κρήτης με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα τέλη Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς, παραλίες που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και στην ευθύνη των φορέων διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1990. Οι ερευνητές εθελοντές, σύμφωνα με τους συντονιστές του προγράμματος, που παρά την πανδημία, ήρθαν ξανά στην Κρήτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button