ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ενα νησί της Αλάσκας συρρικνώνεται, τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο

Οι κάτοικοι του Σίσμαρεφ, στην Αλάσκα, ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χωριό, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, επειδή λιώνει το permafrost (το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος) και λόγω της ραγδαίας διάβρωσης των ακτών.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ο Ντένις Ντέιβις, που ζει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια, εκφράζει την ελπίδα ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα δώσει προσοχή, προτού το νερό «καταπιεί» και άλλες κοινότητες.

«Ο πάγος έχει ζωτική σημασία για εμάς, γιατί σταματά την κυματική δράση. Χωρίς τον σχηματισμό και την παρουσία του πάγου, χάνεις 30 εκατ.-1,86 μ. γης την ημέρα», δηλώνει ο Ντέιβις στο BBC. Αυτό το απομακρυσμένο νησί είναι το «σημείο μηδέν» για την κλιματική αλλαγή στην Αλάσκα. Οι 600 κάτοικοι που ζουν εκεί ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι υπό απειλή.

“ΧΡΥΣΟΣ

«Οι καταιγίδες γίνονται πιο βίαιες, ο πάγος δεν σχηματίζεται και το νερό θερμαίνεται. Θα έλεγα ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια όλο αυτό θα έχουν καλυφθεί. Εύκολα. Αυτοί οι 1 ή 2 βαθμοί κάνουν μεγάλη διαφορά», λέει ο Ντέιβις, αναφερόμενος στην άνοδο της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει όμως μόνο τις ακτές της Αλάσκας. Ο παγετώνας Portage έχει υποχωρήσει σχεδόν πέντε χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα.

«Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική ανεβαίνουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ ή στον κόσμο. Και εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν πιο πολύ εδώ στην Αλάσκα. Και επειδή γίνεται αυτό, συμβάλλουν περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», εξηγεί ο Τζέισον Γκεκ, καθηγητής του Alaska Pacific University.

“IN_AND_OUT

«Έχουν χαθεί 76 γιγατόνοι πάγου, τρελός αριθμός. Ο γιγατόνος είναι ένα δισεκατομμύριο τόνοι. Και τι σημαίνει αυτό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας; Η απώλεια πάγου παγετώνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 8 χιλιοστά. Δεν φαίνεται πολύ, αλλά αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», προειδοποίησε.

Η εξαφάνιση των παγετώνων έχει και άλλες συνέπειες, προειδοποιεί ο Τζέισον Γκεκ, αναφερόμενος στο νερό. «Δεν θα έχουμε πλέον πόσιμο νερό για πόλεις, μπορεί να μην έχουμε δυνατότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα για γεωργικές ανάγκες. Θα έχουμε νερό ίσως μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι τους καλοκαιρινούς. Στις περιόδους ξηρασίας δεν θα υπάρχει νερό», εξήγησε.

Mechanical Solutions

Από την πλευρά του, ο Ντένις Ντέιβις θέλει άλλες κοινότητες να στρέψουν την προσοχή τους στο φαινόμενο, γιατί διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. «Αυτό που συμβαίνει τώρα εδώ τελικά θα συμβεί στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη, στη Λουιζιάνα, που ήδη συμβαίνει. Κάθε κοινότητα ή πόλη που είναι στην ακτή πρέπει να ξέρει τι διάολο συμβαίνει εδώ», τονίζει.

Όσο για το μέλλον του Σίσμαρεφ, προσωρινές λύσεις όπως ο κυματοθραύστης γύρω από το νησί, δεν έχουν πλέον αποτέλεσμα. Και οι κάτοικοί του φοβούνται ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να είναι τελικά η μόνη επιλογή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button