ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χylella: Προσβάλλει και φυτά που δεν ήταν στόχοι μέχρι σήμερα

Το καταστρεπτικό βακτήριο Xylella Fastidiosa παρουσιάζει σημαντική έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Προσβάλλει είδη φυτών όπως το δεντρολίβανο, η μυρτιά, ο ραμνός, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν είχαν καταγραφεί ως στόχοι του βακτηρίου. Αυτά τα είδη αποτελούν φυσικούς ξενιστές του παθογόνου και θα πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το βακτήριο θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για πολλά καλλιεργούμενα είδη. Καταστρέφει δενδρώδεις καλλιέργειες, βασικά είδη, ακόμη και ζιζάνια.

Σήμερα, αρκετοί Έλληνες ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τις καλλιέργειες της χώρας στο προσεχές μέλλον.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Εστιάζοντας στην καταγραφή και ταυτοποίηση όλου του πολλαπλασιαστικού υλικού, τα φυτά θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, που σημαίνει πρακτικά να έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ακόμη, πρέπει να καταγράφονται σε αρχείο όλα τα νόμιμα παραστατικά στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία όλων των φυτών που διακινούνται.

Τέλος, οι παραγωγοί θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι προσεκτικοί τόσο όταν προμηθεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό όσο και στην εξέλιξη της καλλιέργειας, παρακολουθώντας για τυχόν προσβολές των φυτών τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απευθύνονται για άμεση ενημέρωση στους αρμόδιους υπαλλήλους των οργανισμών.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button