Σάββατο, 12 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ «ανατομία» ενός τυφώνα - Πως δημιουργείται

Η «ανατομία» ενός τυφώνα – Πως δημιουργείται

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Η λέξη τυφώνας και όσα συνοδεύουν το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο θα ακούγονται πολύ συχνά από εδώ και πέρα, όπως διαπιστώνει το CNNi, που επιχειρεί μία ανάλυση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν τους τυφώνες και την εμφάνισή τους που πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει.

Το «μάτι» του τυφώνα: Είναι το επίκεντρο της καταιγίδας. Αν είσαι στο «μάτι» του τυφώνα μπορείς να παρατηρήσεις το φαινόμενο του «σταδίου». Τι είναι αυτό; Τα σύννεφα συγκεντρώνονται με τέτοιο τρόπο που δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο κέντρο ενός κλειστού γηπέδου.

mechanical adv 2021

Το τοίχωμα του «ματιού»: Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο κομμάτι του τυφώνα. Είναι η περιοχή όπου πνέουν οι πιο ισχυροί άνεμοί του. Αυτοί οι άνεμοι κατατάσσουν τον τυφώνα σε κάποια κατηγορία της κλίμακας Σαρίφ – Σίμπσον.

apostolakis adv 2

Οι άνεμοι του τυφώνα: Όσο απομακρύνεσαι από το «μάτι» του τυφώνα οι άνεμοι εξασθενούν. Μόλις λίγα μίλια μακριά από το κέντρο, η ισχύς των ανέμων είναι σημαντικά ασθενέστερη.

Άνεμοι τροπικής καταιγίδας: Αυτοί οι άνεμοι γίνονται αισθητοί εντός του πεδίου του τυφώνα, αλλά δεν είναι το ίδιο επικίνδυνοι με αυτούς που πνέουν στο τοίχωμα του «ματιού». Όμως προσοχή, είναι και αυτοί ισχυροί.

Εξωτερικές ζώνες: Είναι κυκλικές ζώνες όπου σημειώνεται έντονη βροχόπτωση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και για πολλές μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Αυτές οι ζώνες προκάλεσαν τις σφοδρές βροχοπτώσεις στο Χιούστον μετά τον Χάρβεϊ.

Η κλίμακα Σαρίφ – Σίμπσον

Ακούγεται συχνά όταν γίνεται αναφορά στην ένταση του τυφώνα, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας της κλίμακας.

Κατηγορία 1: Άνεμοι ταχύτητας 74 έως 95 μιλίων ανά ώρα (Μικρές καταστροφές)

Κατηγορία 2: Άνεμοι ταχύτητας 96 έως 110 μιλίων ανά ώρα (Σημαντικές καταστροφές – Μπορεί να ξεριζώσει δέντρα και να σπάσει παράθυρα)

Κατηγορία 3: Άνεμοι ταχύτητας 111 έως 129 μιλίων ανά ώρα (Πολύ έντονο αποτέλεσμα – Μπορεί να καταστρέψει παράθυρα και πόρτες)

Κατηγορία 4: Άνεμοι ταχύτητας 130 έως 156 μιλίων ανά ώρα (Μεγάλες καταστροφές – Μπορεί να παρασύρει οροφές)

Κατηγορία 5: Άνεμοι ταχύτητας 157 και άνω (Ολέθριο αποτέλεσμα – Μπορεί να «σηκώσει» ολόκληρα σπίτια και να καταστρέψει κτίρια).

Για να σχηματιστεί ένας τυφώνας απαιτεί τον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας του νερού, υγρασίας στον αέρα και ανέμων. Χάρις στην ζεστή επιφάνεια στα νερά των ωκεανών, το 2017 έχει αναδειχθεί σε μία χρονιά «εφιάλτη» για φυσικές καταστροφές τέτοιου είδους.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-