ΕΛΛΑΔΑ

Τα «αόρατα» υποβρύχια της Ελλάδας

Άφαντα παραμένουν από τις δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού, τα ελληνικά υποβρύχια, «Πιπίνος», «Κατσώνης», «Παπανικολής» και «Ματρώζος» προκαλώντας νευρική κρίση στην Άγκυρα-εξαναγκάζοντας την ακόμη και σε προπαγανδιστικά fake βίντεο που δείχνουν ότι αυτά εντοπίστηκαν- και ενώ ο υποβρύχιος πόλεμος στο βυθό του Αιγαίου κλιμακώνεται συνεχώς.

Τα τέσσερα «αόρατα» υπερόπλα μαζί με τα δυο εκσυγχρονισμένα που διαθέτει η εθνική φαρέτρα αποτελούν για περισσότερο από δύο μήνες τον μεγάλο πονοκέφαλο του Oruc Reis, αλλά και των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα νότια του Καστελορίζου, πρωταγωνιστώντας σε έναν ιδιότυπο υποβρύχιο πόλεμο.

caffeine adv2020b

Πρόκειται για τα περίφημα «υποβρύχια που γέρνουν» για τα οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος κινδύνεψε αρκετές φορές να πάει σε ειδικό δικαστήριο, εντάσσοντάς τα στη δύναμή μας. Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Βενιζέλος, επέμενε ότι ήταν πιο συμφέρουσα – εθνικά και οικονομικά – η συνέχιση της ναυπήγησης και της αναβάθμισής τους, παρά η διακοπή των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί όπως τότε υποστήριζε σύσσωμη η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τα «πλωτά φέρετρα και υποβρύχια με… πτερύγια».

Γιατί είναι αόρατα τα ελληνικά υπερόπλα

neratzoulis neo

Ενδεικτικό της ελληνικής υπεροχής στο βυθό της Μεσογείου είναι και το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει άφαντο για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του. Η δράση του «Παπανικολή» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υποβρύχια του στόλου και τη βοήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου πρακτικά έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης τον Αύγουστο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ισχύος. Οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν είχαν ρίξει στο κυνήγι τους σχεδόν το σύνολο του ανθυποβρυχιακού τους στόλου, έναν σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και μια πλειάδα κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN -235, χωρίς όμως να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα.

Τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 είχε παραγγείλει η Αθήνα από τη Γερμανία το 2000, δίνοντας σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό. Βασικά σημεία της υπεροχής τους έναντι των άλλων υποβρυχίων είναι η χρήση νέας τεχνολογίας, που τους επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη παραμονή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα καθιστούν δυσδιάκριτα για τα εχθρικά ραντάρ.

Λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών όσον αφορά στην πρόωση, έχουν ένα σιωπηλό σύστημα και δεν γίνονται αντιληπτά από τα ελικόπτερα ή τα αεροπλάνα ή τα πλοία επιφανείας που τα ψάχνουν Το 2004, το πρώτο υποβρύχιο της σύμβασης καθελκύστηκε στα ναυπηγεία του γερμανικού ομίλου HDW, στο Κίελο και βαφτίστηκε «Παπανικολής». Εκτός από 4 υποβρύχια τύπου 214 τα οποία αποτελούν «αιχμή του δόρατος» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού εν πολλοίς ισάξιο με αυτά θεωρείται και ο Ωκεανός S118. Αναβάθμιση έγινε και στα: Πιπίνος S121, Ματρώζος S122 και Κατσώνης S123 που σήμερα είναι επιχειρησιακώς έτοιμα.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button