ΕΛΛΑΔΑ

Περίπου στο 10% το μερίδιο για τους ιδιώτες του ρεύματος

Δίχως τους εντυπωσιακούς ρυθμούς των προηγούμενων μηνών, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, η μετακίνηση πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες του ρεύματος, το μερίδιο των οποίων έχει πλέον φτάσει μια ανάσα από το 10%.

Αν και η φυγή πελατών από τη ΔΕΗ συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα, εντούτοις τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ καταγράφουν μια «ανάσχεση» στον ταχέως αυξανόμενο ρυθμό του προηγούμενου διαστήματος, της τάξης του 1% μηνιαίως.

Στην αγορά, το φρενάρισμα αυτό, το ανέμεναν. Αφενός είχε προηγηθεί στις 31 Μαΐου η εξαγγελία του προέδρου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Μ. Παναγιωτάκη για έκπτωση 15% στα τιμολόγια των καλοπληρωτών πελατών της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου. Αφετέρου η μεγάλη διείσδυση των ιδιωτών επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, όπου οι καταναλώσεις ρεύματος είναι μεγάλες, και η ένταξη μιας και μόνο τέτοιας επιχείρησης σε ιδιώτη πάροχο -για παράδειγμα ενός σούπερ-μάρκετ- του αυξάνει απότομα το μερίδιο, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και πολλούς πελάτες. Άλλωστε οι πελάτες μέσης τάσης δεν είναι αμέτρητοι, κάποτε τελειώνουν.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ιδιώτες πάροχοι «τσίμπησαν» μόλις 0,29% επιπλέον μερίδιο τον Ιούνιο, πλησιάζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο το «ψυχολογικό όριο» του 10%. Από 9,26% μερίδιο το Μάιο, έφτασαν τον Ιούνιο στο 9,55%. Στον αντίποδα η ΔΕΗ, από 90,74% τον Μάιο, υποχώρησε στο 90,45% τον μήνα που πέρασε.Αλλά μάχη, που φέρνει ανακατατάξεις, έχουμε ολοένα και πιο έντονη και ανάμεσα στους ιδιώτες. Η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου -που ξεκίνησε πρόσφατα τη διάθεση πακέτων ρεύματος μέσω των 450 καταστημάτων Cosmote και Γερμανός- πέρασε τον Ιούνιο για πρώτη φορά στη 2η θέση, πίσω από τον Ηρωνα και αφήνοντας την Elpedison στην 3η θέση.

Η σειρά των επτά πρώτων ιδιωτικών παικτών στη λιανική του ρεύματος έχει πλέον ως εξής: Ηρων (2,74%), Protergia (2,37%), Elpedison (2,28%), NRG Trading (0,64%), Watt & Volt (0,51%), Volterra (0,49%) και Green (0,45%).

Ανά επίπεδο τάσης, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μερίδιο 59,53% στην χαμηλή, το 18,72% στη μέση και το 12,20% στην υψηλή.

Κοινή παραδοχή είναι ότι το ποσοστό αυτό του περίπου 10% που έχουν αποσπάσει έως σήμερα οι ιδιώτες πάροχοι, δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές έως το Σεπτέμβριο, οπότε και θα δοθεί η σημαντικότερη μάχη στη λιανική.

«Πυροκροτητής», η πρώτη υποχρεωτική δημοπρασία στο ρεύμα (ΝΟΜΕ), και κλειδί για την επιτυχία της, η τιμή εκκίνησης. Εν αναμονή της απόφασης, οι εμπλεκόμενοι κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, και ενώ ακούγονται διάφορα νούμερα, όπως ότι θα κινείται πέριξ των 38 ευρώ, την οποία πηγές της αγοράς θεωρούν υψηλή, με το σκεπτικό ότι δεν αντικατοπτρίζει το μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close