ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε ένα ευρώ δεν απορρόφησε η Ελλάδα για το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα της ΕΕ για τα φρούτα και τα λαχανικά στα σχολεία, επειδή καμία προσφορά δεν υποβλήθηκε στην αντίστοιχη πρόσκληση, δήλωσε στη EURACTIV.com εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ανακοίνωσε τα ποσοστά απορρόφησης του εν λόγω προγράμματος ύψους €150 εκατομμύριων, το οποίο είχε ως στόχο να διανέμει φρούτα και λαχανικά στα σχολεία, για την περίοδο 2015 -2016.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά του σχολείου φρούτα και λαχανικά, με στόχο να ενθαρρύνει τις καλές διατροφικές συνήθειες στους νέους και να προωθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει όλα τα κονδύλια που προορίζονταν για αυτές, ενώ η Κύπρος απορρόφησε το 84,8% και η Κροατία το 96,9%.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία δεν απορρόφησε οποιοδήποτε ποσό από τα € 3.100.000 στα οποία είχε δικαίωμα.Μια αδιάφορη κυβέρνηση

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ανίκανη να απορροφήσει κρίσιμα κονδύλια της ΕΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί όλους τους προϋπολογισμούς στο λαϊκισμό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης σε μια δήλωση.

Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία τα παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και αδιάφορη», συνέχισε.

Κομισιόν: Καμία υποβολή

Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μια άλλη εξήγηση.

Κατόπιν επικοινωνίας με τη EurActiv, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεσή της ΕΕ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα φρούτα και λαχανικά κατά τη σχολική χρονιά 2015/2016, γεγονός που οδήγησε στην κατανομή των € 3.143.000 για την Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνέδραμαν την Ελλάδα καθόλη τη διαδικασία ακριβώς όπως κάνουν με κάθε άλλο κράτος-μέλος. Ωστόσο, δεν υποβλήθηκαν προσφορές στην πρόσκληση», ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε στη μη εφαρμογή του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι οι κατανομές των κονδυλίων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο και αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επόμενη κατανομή για την Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη με αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, διότι εν γένει η Αθήνα έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

«Για την περίοδο χρηματοδότησης 2007-2013, το κλείσιμο της οποίας θα γίνει στο τέλος του Μαρτίου 2017, η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό απορρόφησης 100%. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close