Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πότε καταβάλλεται το «υπόλοιπο» της ενιαίας ενίσχυσης

Τέλη του Ιουνίου οι πληρωμές, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που παρουσιάστηκε στη Βουλή

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως το παρουσίασαν από κοινού στη Βουλή τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός όσο και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, προβλέπει στα τέλη του Ιουνίου την καταβολή του «υπόλοιπου» της ενιαίας ενίσχυσης. Δηλαδή, στα χρήματα εκείνα που δεν είχαν καταβληθεί την περίοδο που πληρώθηκε η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης.

Αναλυτικότερα, τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης 2020, που δεν εξοφλήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, αντιστοιχούν στο 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του “πρασινίσματος” και το 10% της ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας (young farmers). Μαζί με αυτά, πιθανολογείται ότι θα γίνει επίσης και η εκκαθαριστική πληρωμή βάσει Κανονισμού. Το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί τότε και μόλις ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Υπενθυμίζεται ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε δοθεί η διαβεβαίωση για πληρωμές αυτών των χρημάτων πιο νωρίς. Όμως, στη Βουλή, ο κ. Λιβανός είχε δηλώσει ότι τα χρήματα τελικά θα καταβληθούν το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου άλλωστε οριοθετεί την πληρωμή αυτή με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως γράφει η ιστοσελίδα «Αγροτύπος», από τις αρχές του 2021 έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμών για τα Σχέδια Βελτίωσης της τάξης των 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις Νέων Γεωργών σχεδόν 600.000 ευρώ.

Σε σχέση με τη δεύτερη, τελική πληρωμή των Νέων του ΠΑΑ 2014-2020, έχει ενεργοποιηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΚΕ) η δυνατότητα υποβολής σχετικού αιτήματος πληρωμής, από τις αρχές Μαρτίου. Μέχρι τα μέσα Απριλίου τουλάχιστον, σύμφωνα με τον κ. Μελά, δεν είχαν παραληφθεί φάκελοι πληρωμής από τον Οργανισμό. Σημειωτέον ότι, στα εκτός ΟΣΔΕ μέτρα, οι πληρωμές εξαρτώνται από τη ροή των φακέλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Zuper Service

Όπως εξηγεί ο κ. Μελάς, με την προϋπόθεση συνεχούς μηχανογραφικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων, προγραμματίζονται μέχρι τέλη Μαΐου η πληρωμή 1ης εκκαθάρισης για το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου προβλέπεται να πληρωθούν η 1η εκκαθάριση Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας και η 2η εκκαθάριση του συνόλου των Δράσεων του Μέτρου 10, που αναφέρονται πιο πάνω.

Σε εκκρεμότητα οι συνδεδεμένες

Από τις 14 Μαΐου αρχίζει, εντωμεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή των συνδεδεμένων ζωικών έτους 2020, συνολικού ύψους άνω των 85 εκατ. ευρώ, αν και πληροφορίες από υπηρεσιακούς του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν, όπως εξάλλου έχουμε γράψει και πάλι, ότι ίσως πάμε για πληρωμή προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Όσον αφορά στα ποσά, για τις συνδεδεμένες ζωικών έτους 2020 πρόκειται να δοθούν 55 εκατ. ευρώ για τον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος, 35,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα του βόειου κρέατος, 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων χωρίς γη, σύμφωνα με τον «Αγροτύπο»

Διεκδικεί ξανά το «πακέτο Χατζηγάκη» η Κομισιόν

Στο μεταξύ, σήμερα στο έκτο τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα συζητηθεί η προσφυγή που άσκησε κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 425 εκατ. ευρώ που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ το 2009, γνωστού ως «πακέτο Χατζηγάκη».

Το 2011 η Επιτροπή χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά ως παράνομες ενισχύσεις μη συμβατές με την εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2011 στην υπόθεση SA.28864, «η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τα έτη 2008 και 2009, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό τον σκοπό.

Ωστόσο, η Ελληνική Δημοκρατία δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις, ως όφειλε. Επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button