Μητσοτάκης: «Θα δίνουμε τα 800 ευρώ μέχρι να τελειώσει η πανδημία»

177

Και παράταση τριών μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας – Επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος – Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις – Στις 17:00 ανακοινώνεται το πλήρες οικονομικό πρόγραμμα  – «Επιλέξαμε την προστασία της υγείας των πολιτών – Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές»

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και για τα επιδόματα στους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε ακόμη πως όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα είπε: «Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πλήττονται. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημα τους.

Για πρώτη φορά θα υπάρχει μια ευρέως κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζόμενων στη χώρα από το κράτος. Είναι επιβεβνλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση ειδικά σε αυτή την κρίση. Θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Κατά τη διάρκεια κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία α’ κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμα. Μόλις 3.198 αιτήσεις προστασίας. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα γέφυρα και θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το Κράτος.

Θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη θα επιβραβεύει για πρώτη φορά συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από κορωνοϊό. Στόχος μας να αποτρέψουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων Στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού ο οποίος φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα».

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ, όπως ανακοίνωσε, τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.

– Μέχρι να αρθεί μέχρι και τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργιά. Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.

– Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά αλλά με μειωμένο ωράριο θα δουν αποδοχές να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– Ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων. Είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε την απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Σουρ προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους. Γι’ όλα αυτά σήμερα ανακοινώσεις στις 17:00 από αρμόδιους υπουργούς

– Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία για 3 μήνες ακόμα παράταση. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο. Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Να αποτρέψουμε δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

– Στην διάθεση θα υπάρχουν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων. Μέσα στον Απρίλιο στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

– Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει Μάιο που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

– Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως

Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα ως το καλοκαίρι.

-Παράλληλα να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και κλειδιά θα είναι τα νομοσχέδια των επόμενων 3 μηνών για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας

ORTHIOS

«Εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είπε «θα φέρουμε εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών όπως νομοσχέδιο για χωροταξικό και χρήσεις γης για να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει σε αυτή την χώρα τι μπορεί να κάνει και με ποιους όρους.

Θα έρθουν ρυθμίσεις που αφορούν τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών και δημόσιων συμβάσεων για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα που θα δώσουν αναγκαία ώθηση.

Όπως τόνισα και στο μήνυμά μου προς πολίτες η επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα είναι βαθμιαία και προοδευτική. Η κεντρική επιλογή είναι να είμαστε στο πλευρό εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας. Από το επίδομα θα περάσουμε στην επίδοση. Η πολιτεία από προστάτης της κοινωνίας θα γίνει συμπαραστάτης. Το βάρος θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ανάψει ξανά τις μηχανές οικονομικής δραστηριότητας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιήθηκαν, θα έρθουν κι άλλα και θα ενεργοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η πιο αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση θα είναι κατά την γνώμη μου το λεγόμενο ρικάβερι φαντ, ένα νέο ταμείο που μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μέγεθος ισάξιο κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρηματισμό, να λειτουργεί με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Οι θέσεις μας έχουν υποστηρικτές και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς»

«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς αρκεί να εκμεταλλευτούμε όλες τις δεξιότητες που ξεδιπλώσαμε στην κρίση. Η πανδημία δεν πρέπει να οδηγήσει στην επαναφορά χρεοκοπημένων συμπεριφορών και λογικών.

Να πάμε σε μοντέλο με κλάδους και τομείς που θα προσελκύουν επενδύσεις και θα έχουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Από Δευτέρα προχωρούμε στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων»

«Να αναφέρω μόνο δυο στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα.

Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορωνοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid και εύχομαι να είναι αχρείαστες

Επίσης μέσα Μαρτίου 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

«Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές»

«Συνέπειες αυτής της επίθεσης κορωνοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για ένα αιώνα. Κρίση που θέτει σε κίνδυνο όλα όσα συγκροτούν φύση και υπόσταση ανθρώπου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο. Σε ένα τέτοιο φαινόμενο η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη. Όπως η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα Τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

«Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για σταδιακή άρση περιορισμών στην κοινωνία. Είμαι στην διάθεση της αντιπροσωπείας να συζητήσουμε και για τις υγειονομικές πτυχές και να απαντήσουμε στα καλόπιστα ερωτήματα. Σήμερα όμως προκάλεσα συζήτηση για τις κατευθύνσεις της οικονομίας. Από εδώ και στο εξής η υγεία πολιτών και ευημερία τους αποτελούν κοινή πυξίδα. Στόχοι που προωθούνται παράλληλα.

Έως τώρα το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει 24 δισ. Με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων. Το μέλημά μας είναι η προστασία απασχόλησης.

Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%.

Αναφορικά με επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά  με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, επιδότηση επιτοκίου και ήδη έχω ενημέρωση από τον τραπεζικό κλάδο ότι 15 χιλ μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων και αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις αιτήσεις για χρηματοδότηση από Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ένα πακέτο 7 δις ευρώ – προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.

Το επόμενο βήμα αφορά την απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία. Ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορωνοϊού.

Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισστην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνο παράταση εισφορών και οφειλών.

Το ΓΛΚ κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορωνοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.

Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους».