Europlan

Xaritakis
Debate
ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης: Τέλος η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Την κατάργηση  της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ενσωμάτωσή της στους Ειδικούς Φρουρούς προανήγγειλε ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σε σχετική ενημέρωση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, οι 1.060 αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς μετά από απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών, ενώ οι 1.060 αυτοί αστυνομικοί θα βγουν κανονικά στο δρόμο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.  Αυτό εξάλλου θα είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Μηταράκης την ερχόμενη Δευτέρα.

“IN_AND_OUT

Με βάση όσα είπε ο κ. Μηταράκης «από 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

Οι προτεραιότητες που έθεσε, συνοψίζονται στην αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας, στα ζητήματα εφηβικής παραβατικότητας και στην προστασία του πανεπιστημιακοί άσυλου.

Mechanical Solutions

Εγκρίθηκε (για λίγο) η έφιππη Αστυνομία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες μίλησε για τη δημιουργία σώματος έφιππης Αστυνομίας για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμενόταν να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Το απόγευμα της Τετάρτης ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μηταράκης πρότεινε τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για προσλήψεις

Για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι τελευταίες θα είναι οι 150 συνοριοφύλακες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και από εκεί και πέρα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω των Πανελλαδικών. Ακόμα και οι πολιτικοί υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με εξετάσεις και γίνεται προσπάθεια για τον καθορισμό των οργανικών θέσεων, που θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μηταράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Το σύνολο της Αστυνομίας θα προστατεύει την ασφάλεια των πανεπιστημίων

Εν τω μεταξύ, απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με ανακοίνωσή του αναφορικά με την «κατάργηση» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέγοντας πως «η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη».

Στην ίδια ανακοίνωσή του το Υπουργείο παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες, «επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα επισημαίνει πως «Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται».

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το μόνο που μένει είναι το κόστος των 30 εκατ. ευρώ για το φιάσκο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας»

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια», σχολιάζει και καταλήγει:

«Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button