ΕΛΛΑΔΑ

«Μετακίνηση 6» για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόνΑυτό είχε δηλώσει εδώ και καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό επαναλαμβάνουν πολλά κυβερνητικά στελέχη. Με τα σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου αναγκαστικά το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν «μεταφέρεται» μεσημέρι με έως 9 άτομα,  δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, μίλησε για τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη. «Κρίθηκε σκόπιμο να μην προστεθεί κάποιος κωδικός οπότε ο κωδικός 6 είναι αποδεκτός, για την συγκεκριμένη ώρα που επιτρέπεται. Η όποια μετακίνηση αυτές τις εορταστικές ημέρες είναι μέχρι τις 22.00 το βράδυ ή πρέπει να γίνει μεσημέρι. Αν είμαστε σε κάποιο φιλικό σπίτι, θα μας φιλοξενήσουν διότι δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να μετακινηθεί κάποιος».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης το «9 άτομα» είναι μια προσέγγιση που προσπάθησαν να δώσουν οι ειδικοί καθώς σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, ακόμη κι αν ένας φοιτητής έρθει από άλλη χώρα θεωρείται ξένο μέλος. «Είναι διαφορετικό να είμαστε 7 με 8 άτομα που μένουμε στο ίδιο σπίτι κι άλλο να έρθουν ξένες οικογένειες. Ο κίνδυνος και το ρίσκο παραμένει».

Όσον αφορά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι το «9 άτομα» είναι ήδη μια παραχώρηση από τους ειδικούς καθώς οι περισσότεροι δεν θα θελήσουν να περάσουν μια τέτοια ημέρα με αυτούς τους περιορισμούς. «Πρέπει να ξέρουμε με ποιους θα βρεθούμε και σε ποιον χώρο. Υπάρχει και η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Φανταστείτε να πάμε σε ένα σπίτι και να πρέπει όλη τη βραδιά να την περάσουμε με μάσκα. Μάλιστα, όσον αφορά τον κλιματισμό, εκδόθηκε και δεύτερη εγκύκλιος εξειδικευμένη».

swell adv 2021

Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες, από αυτές τις συγκεντρώσεις. «Είναι τυπικές οι οδηγίες αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν. Εννοείται ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συνάθροιση άτομα που έχουν έστω και το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτά τα 9 άτομα, πρέπει να είναι μια κλειστή φούσκα, αυτό που λέμε οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι. Όχι να καλέσουμε άτομα που έχουμε καιρό να δούμε».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, σύμφωνα και με το ΦΕΚ, γίνονται πλέον μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία αλλά και για επανένωση οικογενειών. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και νομίζουμε ότι μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, σε λειτουργία βρίσκονται πλέον και τα ξενοδοχεία. Μάλιστα, όσα βρίσκονται εντός νομού κάποιοι μπορούν να τα επισκεφθούν. «Επειδή όμως ειπώθηκαν πολλά, σε σχέση με το γεγονός ότι κάποια ξενοδοχεία κλείνουν για το ρεβεγιόν, το νέο ΦΕΚ αναφέρει ότι για τις ημέρες 24, 25, 31 και 1, οι πελάτες που μένουν στο ξενοδοχείο θα σιτιστούν με room service».

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των φοιτητών, οι μόνοι που μπορούν να μετακινηθούν αυτή τη στιγμή είναι οι τελειόφοιτοι φοιτητές ιατρικής που έχουν εργαστήρια και σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση, μπορούν να μετακινηθούν και φοιτητές των σχολών που αφορούν ένστολο προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση μετακίνησης φοιτητή».

Ερωτηθείς τι ισχύει για τις εκκλησίες, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως δόθηκε η δυνατότητα για συγκεκριμένες ημέρες, να υπάρχουν στο ναό περισσότερα άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. «Ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ μπορούν να γίνουν παράλληλα λειτουργίες. Έχει ξεκινήσει και η ατομική προσευχή με μέτρα. Το ΦΕΚ κατά τη γνώμη μου δεν είναι τελείως ξεκάθαρο όσον αφορά τη μετακίνηση. Για εκείνες τις ημέρες ωστόσο,  ο κωδικός 6 είναι αποδεκτός».

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός κυκλοφορίας από κάποιον Δήμο σε έναν άλλο, ωστόσο πρέπει να υπάρξει η εξήγηση της μετακίνησης ενώ τέλος, σημείωση πως μέσα στο αυτοκίνητο μπορούν να βρίσκονται μέχρι δύο άτομα της ίδιας οικογένειας εκτός αν υπάρχουν και ανήλικα τέκνα. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί, με μοναδική εξαίρεση τα διπλοκάμπινα οχήματα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button