ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το Πάσχα η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

O Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας των ποινικών μεταρρυθμίσεωνΜετά το Πάσχα αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή οι νέοι Κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), ενώ ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας να μεταρρυθμιστεί το σύνολο του ποινικού μας συστήματος με την αλλαγή των Κωδίκων.

Η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχουν τεθεί και τα δύο νομοσχέδια των Κωδίκων βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η κατάθεσή τους στη Βουλή αναμένεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφισή τους θα γίνει με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστούν στο σύνολο τους –ανά Κώδικα- και όχι κατ΄ άρθρον.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αναγκαία η αλλαγή των Κωδίκων

Στο μεταξύ μιλώντας στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας (9,84) ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί το σύνολο του ποινικού μας συστήματος με την αλλαγή των Κωδίκων ( Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας) που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, ότι πρέπει επιτέλους το ποινικό μας δίκαιο να εξορθολογιστεί και να συμβαδίσει με αυτά των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών, επισημαίνοντας, ότι δεν μπορεί να τιμωρείται πιο αυστηρά κάποιος για υπεξαίρεση σε ένα Δήμο από αυτόν που κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια με ανθρωποκτονία.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «ο Ποινικός Κώδικας οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο νομοθέτημα και όχι να συνθλίβεται διαρκώς από δεκάδες ειδικούς ποινικούς νόμους, που καταστούν εν τέλει το ποινικό μας σύστημα διάτρητο».

Ακόμη, χαρακτήρισε την ποινική μας δικονομία παρωχημένη και αναγνώρισε ότι με τον νέο Ποινικό κώδικα, τον οποίον επιμελήθηκαν εξαίρετοι νομικοί, θα εναρμονιστούμε ως χώρα με το επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης και προσέθεσε:

«Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Κλείνοντας, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος: «Μετά από 70 χρόνια, σημείωσε, ας ακούσουμε τους έγκριτους νομικούς και ας προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του ποινικού μας συστήματος».

Πηγή
Πρώτο Θέμα

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close