ΕΛΛΑΔΑ

Μανόλης Θραψανιώτης: Δωρεάν η οδοντιατρική περίθαλψη στα παιδιά


Τελευταία ενημέρωση:

Μετά την ψήφιση του νόμου για την διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση Οδοντιάτρων, την επεξεργασία του  Δεοντολογικού  Κανονισμού – Κώδικα ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για να κατατεθεί στην Βουλή σε αντικατάσταση του 1026/80, το Υπουργείου Υγείας  προχώρησε σε μια ακόμα ενέργεια που  αφορά την Οδοντιατρική περίθαλψη.Με  τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε 800.000 περίπου παιδιά ηλικίας 6 ως 12 ετών.

Η δωρεάν περίθαλψη χορηγείται μόνο με τον ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η παροχή προληπτικής και οδοντιατρικής υπηρεσίας περιλαμβάνει  οδοντιατρικό έλεγχο, εξαγωγές, προληπτικές εμφράξεις, εμφράξεις σε δόντια με τερηδόνα και   φθορίωση.

Για την υλοποίηση της παροχής υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας, εκτός από τις οδοντιατρικές νοσοκομειακές  μονάδες  θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, η οποία  θα έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τους οδοντιατρικούς συλλόγους.

Την παροχή υπηρεσίας μπορούν να παρέχουν όλοι οι οδοντίατροι που είναι εγγεγραμμένοι στους οδοντιατρικούς συλλόγους.

Η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα στην ηλικία που διαμορφώνεται η προσωπικότητα του ατόμου.

Εξάλλου, το γεγονός ότι το «στόμα αποτελεί καθρέπτη της υγείας του σώματος», υποδηλώνει την σπουδαιότητα της καλής στοματικής υγείας αλλά και την υποχρέωση της πολιτείας να συμβάλλει σ αυτήν την κατεύθυνση.

Η δαπάνη  στην πρώτη φάση θα ανέλθει στα 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου και υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες.

Οι οδοντιατρικοί σύλλογοι και οι συνάδελφοι Οδοντίατροι, οι όποιοι κατά καιρούς έχουν δείξει την ευαισθησία τους στην παιδική οδοντιατρική φροντίδα, προσφέροντας  εθελοντικά πολλές φορές, θα έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν και σ’ αυτή την προσπάθεια.

Μανόλης Θραψανιώτης

Οδοντίατρος

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close