HTML Tables

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα – 2.834 συνολικά – 163 συνολικά νεκροί

20Στα 2.834 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 163 καθώς κατέληξε ακόμη ένα άτομο.

Ακόμη, 22 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 9 είναι οι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες.

Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως «η χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας»,

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, για να κάνει ανακοινώσεις για το άνοιγμα της εστίασης.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, ο λοιμωξιολόγος είπε: «Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορωνοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χωρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας. Ακόμη, πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. «Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό», τόνισε.

Υψηλές θερμοκρασίες και προσοχή στα fake news

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στις υψηλές θερμοκρασίες, επαναλαμβάνοντας πως τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να μειώσουμε τη σωματική δραστηριότητα και να πίνουμε νερά.

Ακόμη, έκρουσε το καμπανάκι για τα fake news. Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία ενημέρωση για το διαδίκτυο. Από τα 150 βίντεο που υπάρχουν στο ΥouΤube και αφορούν τον κορωνοϊό, το 1/3 περιείχε αναληθείς πληροφορίες και συστάσεις για το κοινό. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις πηγές που μελετάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα κολυμβητήρια και τους ανοιχτούς χώρους αθλητικών χώρων
Αναφορικά με τη λειτουργία των κολυμβητηρίων και τον ανοιχτών αθλητικών χώρων, ο λοιμωξιολόγος είπε:

«Συζητήσαμε στην Eπιτροπή για τη λειτουργία των κολυμβητηρίων, ανοιχτών αθλητικών χώρων και είχαμε πει ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Ακόμη είχαμε πει ότι το νερό της κολυμβητικής δεξαμενής υφίσταται χλωρίωση. Το επίπεδο χλωρίωσης μπορεί να λειτουργήσει και ως αντισηπτικό. Είχαμε πει ότι πρέπει να απολυμαίνονται οι ξαπλώστρες, εάν υπάρχουν γύρω από πισίνες. Για το θέμα των αποδυτηρίων είχαμε συστήσει να γίνεται κανονικό μπάνιο με σαπούνι. Με αυτά τα μέτρα θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού».

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αρχικά είπε πως η εικόνα από τις εκκλησίες, οι οποίες άνοιξαν σήμερα για το κοινό ήταν καλή, ενώ θετικός είναι και ο απολογισμός η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών.

Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά για τις εικόνες συνωστισμού στα λεωφορεία 

Ωστόσο έστειλε αυστηρό μήνυμα για τις εικόνες συνωστισμού που κυκλοφόρησαναπό λεωφορεία, λέγοντας πως δεν εκφράζουν τη συνολική εικόνα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε λεωφορείο», δήλωσε.
Ο υφυπουργός επισήμανε πως από αύριο Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, την Κρήτη και την Εύβοια.

Αναφερόμενος στις σιδηροδρομικές γραμμές και τα ΚΤΕΛ, υπενθύμισε πως επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων στο 50%.

«Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό. Πρέπει να τηρείται το μέτρο της απόστασης», είπε.

Ακόμη, ανέφερε πως οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής.

Επίσης, ενημέρωσε ότι από αύριο επαναλειτουργούν ανοιχτές και κλειστέςαθλητικές εγκαταστάσεις.

Για την απαγόρευση των ποτών και της μουσικής στις παραλίες 

Ερωτώμενος για την απαγόρευση ποτών και μουσική στις παραλίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Η λογική που ανοίξαμε τις παραλίες ήταν για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού στις ανοργάνωτες.  Το ποτό λειτουργεί σε συνδυασμό με τη μουσική αντιστρόφως ανάλογα ειδικά όταν δεν υπάρχει νηφαλιότητα. Βήμα βήμα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάζουμε τι θα κάνουμε».

την απαγόρευση των ποτών και της μουσικής στις παραλίες
Ερωτώμενος για την απαγόρευση ποτών και μουσική στις παραλίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Η λογική που ανοίξαμε τις παραλίες ήταν για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού στις ανοργάνωτες.  Το ποτό λειτουργεί σε συνδυασμό με τη μουσική αντιστρόφως ανάλογα ειδικά όταν δεν υπάρχει νηφαλιότητα. Βήμα βήμα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάζουμε τι θα κάνουμε».

Οδηγίες για τα αεροδρόμια 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε και τις οδηγίες για τα αεροδρόμια:

  • Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
  • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην  είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθάρισμα καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.
HTML Tables