ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Στη Βουλή το νομοσχέδιο

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Την Τρίτη, 12/07/2022, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» που αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση με το όριο ηλικίας να ανεβαίνει από τα 50 στα 54 χρόνια.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της (Παρασκευή, 08/07/2022), προβλέπονται τα εξής:

“ΧΡΥΣΟΣ

  1. Επανακαθορίζεται το έτος ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής (από το 50ό στο 54ο) για την εφαρμογή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα.
  2. Διευρύνεται ο σκοπός της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνοντας και τη διατήρηση της γονιμότητας.
  3. Απαλείφεται το ανώτατο όριο παράτασης της διάρκειας της κρυοσυντήρησης.
  4. Προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης και των σχετικών δαπανών στους δότες γαμετών, από τους ιατρούς ή τους νόμιμους εκπροσώπους της Μονάδας ΙΥΑ ή της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Τίθενται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων δύνανται να διενεργηθούν σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο, που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του, οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες, για την ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου.
  • Προβλέπεται, με αναδρομική ισχύ, ότι οι ειδικευμένοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που μετατίθενται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια καθώς και τμήματα του ΕΣΥ που μετεγκαταστάθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καταλαμβάνουν συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΕΣΥ των ως άνω Τμημάτων, Κλινικών και Εργαστηρίων.
  • Δεν εμπίπτει σε περιορισμούς η αποζημίωση μετακίνησης εντός ή εκτός έδρας και η ημερήσια αποζημίωση, ανεξαρτήτως μέσου, των διασωστών-πληρωμάτων, νοσηλευτών και ιατρών του ΕΚΑΒ που υπηρετούν ως μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής (ισχύει για το μόνιμο προσωπικό), εφόσον πραγματοποιούνται για κάθε υπηρεσιακό σκοπό και όχι αποκλειστικά για την εκτέλεση υπηρεσίας στις βάσεις αεροδιακομιδών, όπως ισχύει έως την οριζόμενη ημερομηνία.

“Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο και Διασφαλίζουμε πλήρως τα δικαιώματα των γυναικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή” έγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο Twitter.

“IN_AND_OUT


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button