Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αρκετά τα ενεργά μέτωπα – Φωτιές σε Τυμπάκι, Σάμο, Έβρο, Εύβοια, Καβάλα και Τρίκαλα

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Αυτήν τη στιγμή καίνε φωτιές σε Έβρο, Σάμο, Λέσβο, Εύβοια, Πρέβεζα και Κεφαλονιά, με τις δύο τελευταίες να είναι οριοθετημένες και υπό μερικό έλεγχο. Σε όλες τις περιπτώσεις η Πυροσβεστική επιχειρεί τόσο με επίγειες όσο και με εναέριες δυνάμεις.

Επίσης, φωτιές ξέσπασαν και σε Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, Καβάλα και Τρίκαλα.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Πιο απειλητικά δείχνουν τα μέτωπα σε Σάμο, όπου καταγράφεται αναζωπύρωση στον Μαραθόκαμπο, αλλά και στον Έβρο, όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί.

Φωτιά στη Σάμο: Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στον Μαραθόκαμπο
Αναζωπύρωση παρουσίασε η φωτιά στη Σάμο, η οποία συνεχίζει να καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης (13/7) και είχε οριοθετηθεί το πρωί της Πέμπτης (14/7).

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα samosvoice, καπνοί υψώνονται στον Μαραθόκαμπο. Επιτόπου είχαν παραμείνει οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, που δίνουν τώρα νέα μάχη.

Το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά, η οποία, ωστόσο, αναζωπυρώθηκε.

Zuper Service

Φωτιά στον Έβρο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης (14/7) στην περιοχή Αρίστηνο Έβρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αυτήν τη στιγμή στο σημείο βρίσκονται 91 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Προηγουμένως επιχειρούσαν τρία ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων μετέφερε μέλη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Συνδρομή παρέχουν και ο Ελληνικός Στρατός, όπως και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το θετικό είναι πως η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, το ανάγλυφο της περιοχής και η πυκνή βλάστηση κάνουν δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης. Αυτήν τη στιγμή το μέτωπο που απασχολεί και επικεντρώνονται οι προσπάθειες, είναι στον λόφο Πασά

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας evros-news, οι φλόγες προηγουμένως είχαν φτάσει στο μοναστήρι του Αετοχωρίου. Όπως ενημέρωσε η ιστοσελίδα e-evros, εκκενώθηκαν προληπτικά τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στην περιοχή.

Φωτιά στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κεφαλονιά

Φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στο μέτωπο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και τρία αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Νεοχώρι Πρέβεζας

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (14/7) και σε αγροτοδασική έκταση στο Νεοχώρι Πρέβεζας, την οποία η Πυροσβεστική κατάφερε να οριοθετήσει.

Το βασικό ζήτημα με τη συγκεκριμένη φωτιά, είχε να κάνει με την πυκνή βλάστηση που υπάρχει στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτα κτίσματα.

Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ερεσό της Λέσβου

Τέλος, φωτιά ξέσπασε και στην Ερεσό Λέσβου, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τρία οχήματα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχαν και εθελοντές πυροσβέστες.

Φωτιά και στην Κάρυστο Ευβοίας

Ακόμη μια φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη (14/7) στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά στην Κάρυστο Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Πλατανιστός Καρύστου Ευβοίας. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ

Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα eviathema, η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο και αναμένεται εντός λίγης ώρας να κατασβεσθεί, χάρη στην άμεση επέμβαση που υπήρξε.

Πύρινα μέτωπα και σε Τυμπάκι Ηρακλείου, Καβάλα, Τρίκαλα

Λίγο μετά τις 18:30 έγινε γνωστό πως φωτιές ξέσπασαν επίσης και στο Τυμπάκι του Ηρακλείου Κρήτης, στην Καβάλα και στα Τρίκαλα.

meteo.gr: Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες και τη Παρασκευή

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ιδιαίτερα δυσμενεις αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την Παρασκευή 15.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένουμε (Εικόνα 1):

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Εικόνα 1. Επισκόπηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών στις περιοχές υψηλότερης επικινδυνότητας την Παρασκευή 15.07.2022.

FireWeather1 14072022 f.png

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022 (Εικόνα 2):

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

FireWeather2 14072022 f.png

Πυροσβεστική: 49 δασικές πυρκαγιές του τελευταίο 24ωρο

Σε 49 ανέρχονται συνολικά οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα από τις 18:00 της 13ης Ιουλίου μέχρι και την ίδια ώρα σήμερα, Πέμπτη (14/7). Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button