ΕΛΛΑΔΑ

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου Χρυσοχοϊδη περί διάλυσης συγκεντρώσεων

Aντισυνταγματικό είναι σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση και την περιστολή των συγκεντρώσεων. Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η οποία αφορά την βασική διάταξη του νόμου Χρυσοχοΐδη και έδωσε στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Πρόκειται για την από 3 Σεπτεμβρίου 2020, γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η οποία αφορά το άρθρο 10 παρ. 3 του νόμου Χρυσοχοΐδη.

caffeine adv2020b

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πρωτοδικών για τη διάλυση μιας δημοκρατικής συγκέντρωσης. Και όπως τονίζει ο Άρειος Πάγος στην γνωμοδότησή του είναι αντισυνταγματική διότι αντίκειται στο άρθρο 89 παρ.3 του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει ότι «η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται».

neratzoulis neo

Και η γνωμοδότηση υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση του νόμου Χρυσοχοΐδη (που ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) είναι «μη εναρμονιζόμενη» με το Σύνταγμα και ότι «προκύπτει προβληματισμός αναφορικά με την συνταγματικότητα».

Γ. Ραγκούσης: Τους είχαμε προειδοποιήσει

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακαώς επιθυμούσε να λερώσει τα χέρια της με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις, προκειμένου να εμποδίσει την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση των πολιτών, μέσα από το Νόμο για την καταστολή των δημοκρατικών συγκεντρώσεων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ. Ραγκούσης υπενθυμίζοντας ότι κατά την συζήτηση του νόμου στη Βουλή «από την πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό που επιχειρούν να θεσπίσουν, θα καταπέσει και στην κοινωνία και στα ανώτατα δικαστήρια». «Ας συνεχίσουν τους θεατρινισμούς και τις προετοιμασίες εφαρμογής ενός- επισήμως πλέον-αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου. Κακό του κεφαλιού τους», καταλήγει ο Γ. Ραγκούσης.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button